Протести избухнаха в засегнатата от Covid фабрика за iPhone в Китай

Протести избухнаха в засегнатата от Covid фабрика за iPhone в Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

Мащабни протести избухнаха в огромната фабрика за iPhone на Foxconn в Джънджоу, централен Китай, показват изображения във Weibo и Twitter. Заводът в Джънджоу е най-голямата фабрика за iPhone в света с около 200 000 работници.
Видеоклипове в сряда показаха стотици работници, които маршируват по път на дневна светлина, като някои се сблъскват с редица от полицаи за борба с безредиците и хора в костюми за защита.
Някои видеоклипове показват как работници се оплакват от храната, която им е предоставена, докато други казват, че не са им изплатени бонуси, както е обещано.
Един клип от предаване на живо показва десетки работници през нощта, които крещят: „Защитавайте нашите права! Защитете правата ни!" като се изправят срещу редица полицаи и полицейска кола с мигащи светлини, според информационна агенция AFP. Докато облаци дим се издигат от превозното средство, един работник влачи метална барикада по земята, а лентата казва на заден план: „Те нахлуват! Димни бомби! Сълзотворен газ!".
Една снимка, направена през деня, показва овъглени останки от порта, очевидно изгоряла през нощта.
Ройтерс не успя да провери автентичността на видеоклиповете, а Foxconn не отговори веднага на искане за коментар.
Хаштагът на Weibo „Foxconn Riots" изглежда беше цензуриран онлайн, докато някои текстови публикации, споменаващи широкомащабни протести във фабриката на Foxconn, останаха активни.
От края на октомври много работници избягаха – техните бягства са заснети в социалните медии, а разочарованието се натрупва от отношението към служителите и начина, по който се справят със случаите на Covid, включително недостатъчното осигуряване на храна.
В опит да възстанови производството, производителят опитва да убеди работниците да останат, обещавайки по-високи почасови заплати и бонуси и да наеме повече персонал.
Фабриката поддържа т. нар. затворени операции в завода – система, в която персоналът живее и работи на място, изолиран от останалия свят – поради ситуацията с Covid в Джънджоу.
Ограниченията и недоволството засегнаха производството, което накара Apple да заяви по-рано този месец, че очаква по-ниски доставки на първокласните модели iPhone 14.

Станете почитател на Класа