Горбачов - икона на поп културата

Горбачов - икона на поп културата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.09.2022
  • Share:

Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз, се радваше на необичайно второ действие като икона на международната поп култура, появявайки се в телевизионни реклами на западни марки.
Най-известната от тях е реклама на Пица Хът от 1998 г., в която бившият президент на СССР минава заедно с внучката си през Червения площад и влиза във франчайз на американската верига.
В рекламата двама мъже на съседна маса са въвлечени в ожесточен дебат относно наследството на Горбачов, но бързо намират общ език в любовта си към американската пица.
„Благодарение на него имаме Пица Хът!" се радват благодарните посетители на ресторанта в заключителните кадри на рекламата, ход, предназначен да покаже пътя на Русия към модернизация, отприщен от Горбачов.
Горбачов продължи да участва в поредица от различни реклами, включително една, популяризираща австрийските железници, докато търсеше начини да събере пари за новосъздадените си фондации.
В този процес той се превърна в много ценена фигура на запад и негови карикатури се появиха в предавания като The Simpsons и Spitting Image. Горбачов дори получи Грами, заедно с бившия американски президент Бил Клинтън и актрисата София Лорен, за преразказ на руската народна приказка Петя и вълкът.
Вероятно върху една от по-късните реклами на Горбачов завинаги ще остане плащ от мистерия. През 2007 г. Горбачов стана неочакваното лице на Louis Vuitton, следвайки доста по-грациозните стъпки на актрисата Ума Търман.
В рекламата, заснета от портретния фотограф Ани Лейбовиц, Горбачов седи в задната част на лимузина, която минава покрай останките от Берлинската стена – напомняне за историческата му роля в нейното разрушаване. На седалката до него има класическа кафява чанта Louis Vuitton.
Рекламата, първоначално невинна, повдигна въпроси, след като внимателните зрители откриха, че в горната част на чантата има корица на списание, която гласи „Убийството на Литвиненко: Искаха да предадат заподозрения срещу 7000 долара".
Смята се, че става въпрос за Андрей Луговой, главният заподозрян за убийството на Александър Литвиненко, бивш шпионин на КГБ, който почина преди година след отравяне в Лондон. На смъртния си одър Литвиненко обвини Владимир Путин, че е организирал убийството му; публично разследване в Обединеното кралство по-късно стигна до заключението, че убийството вероятно е извършено с одобрението на президента.
След смъртта на Горбачов ще остане въпросът дали снимката е случайно съвпадение или подривно послание към Кремъл.

Станете почитател на Класа