Китай предупреди САЩ: Ще предприемем решителни и твърди мерки, ако Пелоси посети Тайван

Китай предупреди САЩ: Ще предприемем решителни и твърди мерки, ако Пелоси посети Тайван
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.07.2022
  • Share:

Неразрешените пътувания на американски служители до Тайпе „нанасят сериозен удар върху основите на китайско-американските отношения“ и изпращат „грешен сигнал към тайванските сепаратисти“.

Китайските власти ще предприемат решителни и твърди мерки в случай на посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Това заяви във вторник говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан, съобщава ТАСС.

"Китай е категорично против всякакви официални контакти между САЩ и Тайван. Конгресът е част от американския държавен апарат. Това означава, че трябва твърдо да следва политиката на "единен Китай", към която се придържат САЩ", каза дипломатът на брифинг, отговаряйки на въпрос на представител на западната медия, който поиска коментар относно планираното посещение на Пелоси в Тайван през август.

Според Джао Лиджиан неразрешените пътувания на американски служители до Тайпе „нанасят сериозен удар върху основите на китайско-американските отношения“ и изпращат „грешен сигнал към тайванските сепаратисти“.

"Ако Пелоси посети Тайван, тя ще наруши принципа за един Китай и китайско-американските споразумения. Ние сме категорично против", добави Джао Лиджиан.

"Ако Съединените щати действат сами, ние ще бъдем принудени да предприемем решителни и мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на тяхната страна. Отговорността за последствията ще бъде изцяло на Вашингтон."

През последните месеци западните страни, въпреки позицията на Пекин, значително засилиха контактите и обмена с Тайпе. Американска неправителствена делегация, водена от бившия министър на отбраната на САЩ Марк Еспър, е на острова и в понеделник обсъди доставката на военно оборудване и оръжия за Тайван. В същото време председателят на парламента на Тайван Ю Сикун замина на посещение в Чехия по покана на Милош Вистрцил, председател на горната камара на законодателния орган на републиката.

Станете почитател на Класа