САЩ се стремят да засилят позициите на Киев в преговорите с Русия

САЩ се стремят да засилят позициите на Киев в преговорите с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.07.2022
  • Share:

Подходът на САЩ към украинската криза остава непроменен и усилията им са насочени към укрепване на позициите на Киев при евентуални преговори с Москва, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.
На въпрос дали Вашингтон планира да преразгледа позицията си относно конфликта в Украйна след последните напредвания на Русия, тя отговори: „Както президентът е казвал много пъти: Няма разговор за Украйна без Украйна".
„Това, което се опитваме да направим и правим през последните няколко месеца, е да се уверим, че с нашата помощ, която предоставяме, поставяме Украйна в най-силната позиция, така че когато има тази възможност да водят тези преговори, те да са в състояние да направят това. Нашият подход не се променя. Ще продължим да подкрепяме Украйна. Ще продължим да помагаме на Украйна да се бори за своята демокрация, да се бори за своята териториална цялост", каза тя.
„От месеци казваме, че боевете в Донбас могат да бъдат дълги и продължителни. Това е нещо, което казваме от известно време и ще видим с печалби и със загуби от двете страни. Виждаме това днес. Но това не означава, че руснаците са успели да постигнат целите си и това не означава, че украинците са спрели да се бият" продължи говорителката.
Руско-украинските преговори се водят от 28 февруари. Няколко кръга се проведоха в Беларус. Последваха още контакти чрез видео връзка. В края на март се проведе среща на четири очи в Истанбул. През април руският президент Владимир Путин каза пред медиите, че Киев, като се отдалечи от договореностите, постигнати на преговорите в Турция, доведе този процес до задънена улица. Тогава говорителят на президента Дмитрий Песков каза, че Москва е предала на Киев ясно формулиран проектодокумент за споразуменията и очаква отговор.
В същото време Москва подчерта, че замразяването на преговорите е изцяло инициатива на Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Западът на следващия ден след руско-украинската среща в Истанбул е забранил на Киев да води по-нататъшни преговори с Москва.

Станете почитател на Класа