Швейцария предупреждава срещу предаването на замразени руски активи на Украйна

Швейцария предупреждава срещу предаването на замразени руски активи на Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.07.2022
  • Share:

Швейцария предупреждава международната общност за негативните последици от евентуално решение за предаване на замразени руски активи на Украйна, каза швейцарският президент Игнацио Касис във вторник.
Той заяви на международна конференция за възстановяването на Украйна, проведена в швейцарския град Лугано, че решение от този вид ще създаде опасен прецедент и ще подкопае основите на либералния ред.
„Правото на собственост, правото на притежание е основно право, човешко право. Тези права могат да бъдат нарушени само ако се създаде подходяща законова база, както беше по време на пандемията от коронавирус", каза той.
Западните държави започнаха да налагат безпрецедентни санкции на Русия заради инвазията в Украйна през февруари 2022 г., включително замразяване на около 300 милиарда долара от чуждестранните активи на Руската централна банка, както и задгранични активи на други руски банки и компании. Освен това Съединените щати решиха да не връщат конфискуваните активи на техните законни собственици в бъдеще, докато Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри решението да се продаде част от конфискуваното имущество, за да се предостави помощ на Киев.
Вашингтон обмисля да използва замразените активи на Руската централна банка за предоставяне на финансова и военна помощ на правителството в Киев. Решението беше подкрепено от върховния комисар на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.
Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков "конфискацията на руски активи изкривява всички законови норми и представлява експроприация на частна собственост". Руският външен министър Сергей Лавров определи инициативата за предаване на тези активи на Украйна като "кражба".

Станете почитател на Класа