Ранди Бахман от Guess Who се събра с открадната си китара след 45 години

Ранди Бахман от Guess Who се събра с открадната си китара след 45 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.07.2022
  • Share:

Дългото търсене на канадската рок легенда Ранди Бахман приключи, като той се събра отново в Токио със скъпа китара 45 години след като му беше открадната от хотел в Торонто.


„Приятелката ми отново е тук", каза 78-годишният Бахман, бивш член на Guess Who и Bachman-Turner Overdrive, след като китарата Gretsch, на която той написа American Woman и други хитове, му беше предадена от японски музикант, който я купил в магазин в Токио през 2014 г., без да знае историята й.


Ранди разказа, че всички китари са специални, но оранжевата Gretsch 6120 Chet Atkins от 1957 г., която купил като тийнейджър, е изключителна. Работил е на различни места, за да спести пари и да купи китарата за 400 долара, първата му покупка на скъп инструмент, каза той.


„Тя направи целия ми живот. Това беше моят инструмент за писане на песни, музика и правене на пари. Когато беше открадната от хотела в Торонто през 1977 г., плаках три дни – това беше част от мен. Беше много, много разстройващо. По-късно купих около 300 китари в неуспешни опити да я заменя", каза Бахман при предаването на китарата в канадското посолство в Токио.


Бахман често говорил за изчезналата китара в интервюта и по радио предавания, а напоследък и в канала в YouTube, в които той свири със сина си Тал.


През 2020 г. Уилям Лонг, негов канадски фен чул историята на китарата, започнал търсене в интернет и успешно я намерил в Токио, само в рамките на две седмици. Той използвал малко място в дървесната структура на китарата, видимо на старите изображения, нещо като „дигитален пръстов отпечатък" и проследил инструмента до сайт на магазин за ретро китари в Токио. По-нататъшно търсене го довело до видеоклип в YouTube, показващ инструмента, на който свирел японският музикант Такеши от декември 2019 г.
След като получава новината от Лонг, Бахман веднага се свързва с Такеши и разпознава китарата във видео чат, който двамата са провели. „Китарата почти ми проговори по време на видеото, сякаш каза нещо като: „Хей, прибирам се", каза Бахман.


Такеши се съгласил да я даде на Бахман в замяна на друга, много подобна на нея. Бахман потърсил и намерил „сестрата" на китарата – направена през същата седмица, с близък сериен номер, без модификации и ремонти. „Да намеря китарата си отново беше чудо, да намеря нейната сестра близначка беше друго чудо", каза Бахман.


Бахман каза, че той и Такеши сега са като братя, които притежават китари, които са „сестри близначки". Те участват в документален филм за китарата, на който планират да изпълнят заедно песен, наречена Lost and Found.


Бахман каза, че ще заключи китарата в дома си, за да не я загуби никога повече. „Никога повече няма да я изнеса от дома си."

Станете почитател на Класа