Нобеловата награда за мир на Дмитрий Муратов постави рекорд на търга

Нобеловата награда за мир на Дмитрий Муратов постави рекорд на търга
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.06.2022
  • Share:

Нобеловата награда за мир, която руският журналист Дмитрий Муратов продаде на търг, за да събере пари за украински деца бежанци, беше продадена за 103,5 милиона долара, счупвайки рекорда за продажба на Нобелова награда.
Преди това най-високата цена, платена някога за Нобелова награда беше през 2014 г., когато Джеймс Уотсън продаде за 4,76 милиона долара медала си, с който бе награден за откриване структурата на ДНК през 1962 г.
Три години по-късно семейството на неговия ко-лауреат Франсис Крик получи 2,27 милиона долара на наддаване, ръководено от Heritage Auctions, същата компания, която продаде на търг медала на Муратов точно на Световния ден на бежанците.
Муратов, който беше награден със златния медал през октомври 2021 г., помогна за основаването на независимия руски вестник "Новая газета" и беше главен редактор на изданието, до закриването му през март на фона на репресиите на Кремъл срещу журналистите и общественото несъгласие с руската инвазия в Украйна.
Идеята на Муратов беше да продаде на търг своята награда, след като вече обяви, че дарява придружаващата парична премия от 500 000 долара за благотворителност. Идеята на дарението, каза той, "е да даде на децата бежанци шанс за бъдеще"
Муратов каза, че приходите ще отидат директно в Уницеф в усилията му да помогне на деца, разселени от войната в Украйна. Разтопени, 175-те грама 23-каратово злато, съдържащи се в медала на Муратов, биха стрували около 10 000 долара.
Медалът бе продаден на неустановен телефонен купувач. Търгът беше оживен, с много аплодисменти и наддаващи, които се подтикваха един друг, за да увеличат общата сума. Муратов беше видян да записва видеоклипове от екрана.
Когато бе обявена окончателната оферта, с десетки милиони долари повече от предишната оферта, мнозина в залата изразиха шок, включително и Муратов.
Запитан защо е избрал УНИЦЕФ за получател на средствата, Муратов каза: „За нас е от решаващо значение, че тази организация не принадлежи на нито едно правителство. Може да работи над правителството. Няма граници за това."
В интервю за Асошиейтед прес преди търга Муратов каза, че е особено загрижен за децата, които са останали сираци заради конфликта в Украйна. „Искаме да им върнем бъдещето. Важно е международните санкции, наложени срещу Русия, да не попречат на хуманитарната помощ, като лекарства за редки болести и трансплантации на костен мозък, да достигнат до нуждаещите се", каза той.
Муратов сподели Нобеловата награда за мир миналата година с журналистката Мария Реса от Филипините. Двамата наградени журналисти бяха отличени за битките си за запазване на свободата на словото в съответните си страни, въпреки че бяха атакувани от техните правителства с тормоз и дори заплахи за смърт.

Станете почитател на Класа