Испания: Консервативната Народна партия спечели безпрецедентно мнозинство в Андалусия

Испания: Консервативната Народна партия спечели безпрецедентно мнозинство в Андалусия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.06.2022
  • Share:

Испания: Консервативната Народна партия спечели безпрецедентно мнозинство в Андалусия
Консервативната Народна партия на Испания НП спечели огромно мнозинство на регионалните избори в Андалусия, в безпрецедентна победа, която я освобождава от разчитане на крайнодясната партия Vox за да управлява в най-гъсто населения регион на страната.
С отчетени 99% от избирателните секции в южния испански регион, НП, в национална опозиция, получи 58 места – три повече от 55-те, необходими за мнозинство. Това е най-добрият резултат на партията в региона.
„Направихме история в Андалусия", заяви лидерът на ПП в региона Хуанма Морено в неделя вечер. Резултатът беше повече от два пъти повече от 26-те места, които партията спечели на изборите през 2018 г.
Vox получи 14 места, добавяйки още две към резултата си на пробив през 2018 г., когато стана първата крайнодясна група, триумфирала пред урните след завръщането на Испания към демокрацията.
Печалбите бяха в рязък контраст с отслабващата партия Ciudadanos (Граждани), в правителството като младши партньор в водената от НП коалиция.
Левицата със социалистите, които са на национална власт, спечели 30 места – три по-малко от 2018 г., предишният им най-лош резултат в региона – докато крайнолевите групировки Por Andalucía и Adelante Andalucía спечелиха комбинирано седем места в сравнение със 17 през 2018 г.
„Големият провал тук е на левия блок", каза Хуан Монтабес Перейра, професор по политология в Университета на Гранада, цитирайки липсата на разпознаваемо лидерство, фрагментацията сред левите партии и проучванията, които предполагат, че андалузийците са се изместили леко към дясното през последните години. „Това е удар за социалистите, които до 2018 г. управляваха региона в продължение на 37 години.
Победата беше демонстрация на сила за новия лидер на НП Алберто Нунес Фейхоо, който се опита да се дистанцира от крайната десница и да представи партията като умерена алтернатива „Знам, че тази реч може да звучи скучно или старомодно, но съжалявам, вярвам, че политиката не е модно или риалити шоу", каза Фейхоо на скорошен митинг.
Гласуването намекна за мащаба на предизвикателството, пред което са изправени социалистите в страната, водени от Педро Санчес, докато се подготвят за национални избори, които трябва да се очакват до края на 2023 г. „Санчес може да се изправи пред тежка битка да бъде преизбран през следващата година", каза за АФП Антонио Барозу, политичеки анализатор като посочи загрижеността на избирателите относно инфлацията, докато централното правителство се бори да овладее икономическите последици от руската инвазия в Украйна.

Станете почитател на Класа