"Изберете ш...я Борис Джонсън за премиер и се махам!" и голямата битка на Джейми Оливър

"Изберете ш...я Борис Джонсън за премиер и се махам!" и голямата битка на Джейми Оливър
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.05.2022
  • Share:

Една от противоречивите икони на съвременна Великобритания от години е в остър сблъсък друг, още по-противоречив образ за британците. 

 

За едни шеф-готвачът, телевизионна звезда и активист за здравословно хранене Джейми Оливър е национален светец. За други е лицемер, а трети просто се дразнят, че 15-минутните му ястия всъщност отнемат поне един час.

Премиерът Борис Джонсън е лицето на Брекзит, човекът, който се отърва с няколко глоби за нарушаване на наложените от самия него строги карантини по време на пандемията, лидерът, при който британците се сблъскват с най-големия срив в стандарта на живот за последните 70 години.

 

И сега, използвайки за извинение инфлацията и ръста на цената на живот, правителството на Джонсън реши да отложи с една година въвеждането на законодателството, за което Джейми Оливър призовава от години като част от каузата за осигуряване на по-здравословно хранене на децата във Великобритания.

 

Войната на звездния готвач срещу премиера на Великобритания навлезе в нова фаза

Войната на звездния готвач срещу премиера на Великобритания навлезе в нова фаза

 

Насрочената за тази година забрана за промоции на нездравословни храни от супермаркетите се отлага за 2023 г., е решението на "Даунинг Стрийт" 10. Става дума за промоциите, при които при купуване на един снакс или десерт клиентите получават втори безплатно. Отложена е и рестрикцията за реклами на нездравословни храни, насочена към децата.

 

Това предизвика моментална реакция - Джейми призова за протест с десерта "итънска бъркотия" пред "Даунинг стрийт" 10. В случая кулинарната звезда използва именно него, защото Борис Джонсън е възпитаник на колежа за избраници на съдбата "Итън", където е създаден и сладкишът.

 

Джейми организира мирна демонстрация, без хвърляне на кремообразната "итънска бъркотия", в която събралите се хора просто стояха 15 минути под поройния дъжд, за да покажат, че правителството трябва да приеме проблема със затлъстяването в детска възраст във Великобритания изключително сериозно.

 

Борис Джонсън и Джейми Оливър в по-добри времена на съгласие за храненето на децата във Великобритания.

Борис Джонсън и Джейми Оливър в по-добри времена на съгласие за храненето на децата във Великобритания.

 

По това време обаче самият Борис Джонсън не беше в офиса си, а на посещение във предприятие за търговия с пчелен мед, което допълнително провокира Оливър.

 

Той пусна видео в социалните мрежи пред собствения си пчелен кошер и обяви, че лично ще занесе на премиера от своя мед и сподели разсъждения за приликите и разликите между парламента и живота на пчелите.

 

"Като в парламента е - има йерархия. Всички пчели имат различни задачи и ако не ги изпълняват правилно в правилното време, няма здраве, щастие и мед. Но роякът се грижи за младите пчели", обясни той и допълни, че ще прости на Борис всичко, стига да се погрижи за децата.

 

А за "прощаване" има доста, тъй като задочният спор между двамата датира от години.

 

Враждата започна още през 2006 г., когато Джейми започна кампания за ограничаване на вредните храни в училищата. Новоизбраният лидер на Торите, които тогава са в опозиция - Дейвид Камерън, се опитва да печели точки, шумно подкрепяйки идеята за промяната в храненето в училищата.

 

По това време Джонсън, баща на 4 деца и депутат от консерваторите, обявява шумно пред парламента, че "ако зависеше от мен, бих разкарал Джейми Оливър и бих казал на хората да ядат каквото си искат".

 

"Бих забранил сладките десерти в училище, но натискът за здравословни храни е прекален", допълва Джонсън, подкрепяйки протест на майки, които изхвърлят здравословни храни, предложени на децата им в училище.

 

Джонсън заема и позицията на министър в сянка по въпросите на висшето образование и успява да си навлече гнева на поне част от родителите и като вози двама от синовете си на предната седалка на кабриолета си.

 

"Когато аз растях, всички се лашкахме в колите като грах в кутия - да не ни е станало нещо", коментира Борис по повод възмущението, че момчетата не са в детски столчета.

 

Настава скандал, но Джонсън твърди, че не е бил цитиран правилно за храната в училище, и нарича Джейми "национален светец". Дейвид Камерън обаче го да се извини, а в училищата в страната е представено по-здравословно меню.

 

"Всеки да яде каквото иска". Репликата докара доста ядове за БорисДжонсън.

"Всеки да яде каквото иска". Репликата докара доста ядове за БорисДжонсън.

 

Скандалът заглъхва, но Джейми не забравя. Следващият голям сблъсък е Брекзит. В дните преди референдума през лятото на 2016 г. Джейми, гласовит защитник на оставането на Великобритания в ЕС, обявява, че "просто нямам вяра в личностите, които оглавяват кампанията за излизане от ЕС". А начело на кампанията е именно Борис Джонсън.

 

Дни след референдума, който реши, че Великобритания ще излезе от ЕС, Оливър публикува знаменит пост в Instagram по повод сериозните шансове Борис Джонсън да стане следващият министър-председател след Дейвид Камерън.

 

Оливър пише, че може да приеме решението на мнозинството от референдума, но не и Джонсън като премиер.

 

"Едно нещо те моля, Великобритания??? Поставете ш...я Борис Джонсън за министър-председател, и съм до тук. Махам се! Вярата ми в нас ще е пречупена завинаги. Говорете, хора, не бъдете само наблюдатели, не можем да позволим това да се случи", гласеше емоционалната публикация на готвача.

 

И макар това да не се случи веднага, а премиерският пост отиде за Тереза Мей, кошмарът на Джейми се сбъдна три години по-късно. Борис Джонсън пое ръководството на Великобритания от 2019 г. във времена на пандемия, война в Европа и задаваща се световна рецесия.

 

И старата вражда е в разгара си. По повод протеста и "итънската бъркотия" Джонсън обясни, че кабинетът разбира нуждата от ограничаване на проблема със затлъстяването, но че в момента е нужна повече гъвкавост, за да може хората да пестят пари от храна, възползвайки се от офертите две в едно.

 

Освен това по въпроса със наднорменото тегло трябва да се правят много неща като "диета и да ядем по-малко" и отмяната на промоциите на нездравословните храни по магазините "няма да промени много" проблема със затлъстяването, сподели премиерът.

 

Джейми обаче припомни, че цялата стратегия за борба със затлъстяването е подготвена от правителството и се базира на проучвания, които доказват, че сделките "две на цената на едно" за нездравословни храни карат хората да харчат повече и да изхвърлят повече храна.

 

"Да се използва цената на живота като извинение е грешно и напълно нечестно. Итънската бъркотия е символ на бъркотията, в която се оказахме", коментира Джейми.

 

А междувременно две от големите вериги за хранителни стоки във Великобритания - Tesco и Sainsbury's обявиха, че сами спират промоциите на вредни храни и ще ги пренасочат към по-здравословни.

 

Точка за Джейми Оливър.

Станете почитател на Класа