Смелите руснаци, които протестират срещу Путин

Смелите руснаци, които протестират срещу Путин
  • Written by:  Олесия Кузнецова DW
  • Date:  
    12.03.2022
  • Share:

Когато излиза на протест в Москва, Светлана застава в средата на тълпата. Там рискът да бъде арестувана е по-малък. Тя е една от руснаците, които все още се осмеляват да протестират

срещу Путин и войната в Украйна.

 

 

 

От началото на руската война в Украйна много руснаци излизат на протести, въпреки свързаните с това рискове и опасности. Една от протестиращите е илюстраторката Светлана (името е променено) от Санкт Петербург. В социалните мрежи доскоро тя е публикувала най-вече снимки на своите картини. От началото на войната обаче на профила ѝ могат да бъдат открити публикации, изразяващи отчаяние - политически коментари на черен фон.

 

Светлана не е активист, но е била няколко пъти на протести, например на тези в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Виждала е как Националната гвардия упражнява насилие над протестиращи. Въпреки че се страхува от това, наскоро Светлана решава да се включи в един от протестите срещу войната в Украйна.

 

Полицай арестува протестиращ в Москва

 

"В Русия няма нормално възприятие на протест", казва тя. "Излизаш на улицата и после бягаш от полицията из целия град." За да избегне арест по време на протест, Светлана се придържа към някои правила: старае се да е в средата на тълпата, защото опитът показва, че по-често се арестуват хората, които са в предните или задните редици.

 

Солени глоби и затвор

 

По информация на руския независим медиен проект OVD-Info, от 24 февруари насам на протести срещу войната са били арестувани вече около 13 000 души в над 140 руски градове. Съобщава се и за прекомерна употреба на сила от полицаите, които са използвали палки и електрошокови пистолети. Протестиращите рискуват да получат огромни глоби и да бъдат повдигнати съдебни обвинения. Дори хората, които излизат сами на улицата с плакат, може да бъдат арестувани.

 

На 4 март руският парламент одобри нови мерки срещу "разпространяването на фалшиви твърдения за дейността на руските военни части". А какво точно се разбира под фейк нюз - това се определя единствено от властите. Според тях дори надпис "Не на войната" може да бъде възприет като "дискредитиращ руските въоръжени сили". А наказанията са сурови: до 1,5 милиона рубли (в момента това се равнява на около 10 000 евро) и до три години лишаване от свобода, а при по-тежките случаи - дори до 15 години затвор.

 

Руският социолог Григори Юдин смята, че Русия се превръща от авторитарен режим в тоталитарна държава. Той очаква масови репресии. Според Юдин новият закон за т.нар. фейк нюз може да прогони много от онези руснаци, които имат желание да протестират. Самият той е попаднал в болница, след като е получил мозъчно сътресение при полицейски побой на протест срещу войната на 24 февруари.

 

От протестите в Русия става ясно, че част от руснаците са против войната, но това далеч не е достатъчно, за да се промени ситуацията. Вече дълги години такива протести не водят до нищо и хората вече губят надежда, казва Григори Юдин.

 

Да остана или да избягам?

 

Анастасия (името е променено) е граждански активист от Москва и често участва в протести. Но тя е изключително разочарована от последния протест в центъра на столицата. "За мен това беше катастрофално. Никога не съм виждала толкова слаб протест в Москва. Група уплашени хора просто се разпръсна. Полицията арестува и прогони всички."

 

Москва: протест срещу войната в Украйна

 

 

Въпреки това Анастасия не съди хората, които се страхуват да протестират. "Органите на реда в Москва имат огромна власт и хората се уплашени, че ще загубят работата си. Много от тях имат деца и задължения, не могат да си позволят да излязат на улицата.

 

Вече нямаме права. Никой не може да гарантира, че ще бъдат спазвани. Аз просто вече съм загубила всичко, мога да поема риска и затова продължавам да протестирам", споделя активистката през сълзи. "Много малко са като мен." Анастасия е убедена, че един ден всичко това ще свърши и ще дойде ново поколение, което ще я попита какво е направила. Тогава тя ще има отговор.

 

Анастия е имала възможността да напусне Русия, но е отказала, защото иска да остане в Москва. Илюстраторката Светлана от Санкт Петербург обаче събира пари и силно се надява скоро да може да напусне Русия - докато това още е възможно. И за нея решението не е никак лесно. "В Русия човек е изправен пред ужасен избор: да имаш обречено бъдеще или да избягаш, рискувайки да се превърнеш в страхливец в очите на онези, които излизат на протест", казва тя.

 

 

Олесия Кузнецова DW

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа