САЩ смятат, че Северна Корея тества междуконтинентална ракета

САЩ смятат, че Северна Корея тества междуконтинентална ракета
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.03.2022
  • Share:

САЩ вярват, че Северна Корея тества нова междуконтинентална балистична ракета (ICBM), което администрацията на Байдън нарече „сериозна ескалация, която ще предизвика още санкции".


Пхенян извърши две скорошни изстрелвания на ракети, които официално в крайна сметка са предназначени за пускане на сателити в космоса. След като ги проучи, обаче, американското разузнаване прецени, че истинското намерение е да се тестват части от новите ICBM.


„Въз основа на анализа на тези изстрелвания, правителството на Съединените щати стигна до заключението, че тези изстрелвания включват нова система ICBM, която КНДР разработва", каза Джон Кърби, говорител на Пентагона.


САЩ вярват, че тестваната междуконтинентална балистична ракета е била показана за първи път от режима на Пхенян на парада на работническата партия на 10 октомври 2020 г., а след това отново на отбранително изложение година по-късно.


„Целта на тези тестове, които не демонстрират обхвата на ICBM, вероятно е да се оцени тази нова система, преди да се проведе тест в пълен обхват в бъдеще, потенциално прикрит като изстрелване в космоса", каза Кърби.


Япония е особено загрижена за неотдавнашното завръщане на Севера към ракетните изпитания. Две ракети със среден обсег прелетяха над територията й в рамките на две седмици през 2017 г., задействайки сигналите, предупреждаващи хората да се прикрият.


Американските сили засилиха наблюдението и събирането на разузнавателна информация в региона и се очаква да бъдат въведени нови санкции, насочени към допълнително ограничаване на достъпа на Северна Корея до модерни технологии, които тя може да използва в своите оръжейни програми.
Белият дом казва, че Джо Байдън е отворен за дипломация и ще бъде готов да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, „когато има сериозно споразумение на масата".


Администрацията на Байдън смята, че всяко подобно споразумение трябва да бъде предшествано от преговори на работно ниво, тъй като опитът от срещите на Доналд Тръмп с Ким подсказва, че „срещите на върха сами по себе си не са гаранция за напредък", каза висшият служител.


Някои експерти смятат, че Северна Корея може да изстреля шпионски сателит или да тества ICBM през април, което да съвпадне със 110-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен - основател на страната и дядо на Ким.

Станете почитател на Класа