Удължаването на жизнения цикъл на МКС до 2030 г. ще изисква колосално финансиране

Удължаването на жизнения цикъл на МКС до 2030 г. ще изисква колосално финансиране
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.03.2022
  • Share:

„Удължаването на жизнения цикъл на Международната космическа станция до 2030 г. ще изисква колосално финансиране, в противен случай станцията ще се разпадне", каза изпълнителният директор на руската космическа корпорация Роскосмос, Дмитрий Рогозин, на среща в Държавната дума на Русия.


„За момента имаме разрешението на правителството да използваме МКС до 2024 г. САЩ взеха решение да работят там до 2030 г. Ние вярваме, че станцията може да се разпадне дотогава. Първоначалният й жизнен цикъл е бил 15 години. Качена е на орбита през 1998 г. Срокът от 15 години отдавна е изтекъл.", казва Рогозин във видео, разпространено от пресслужбата.


Рогозин прогнозира, че ще възникнат различни рискове за екипажа, ако МКС продължи да работи такава каквато е.


"Ще трябва да се направят колосални инвестиции в ремонти на МКС. Но има ли смисъл от това, когато САЩ, британците и европейците се държат по начина, по който се държат?" каза Рогозин.


Вицепремиерът Юрий Борисов каза през април 2021 г., че състоянието на МКС оставя много да се желае, така че Русия трябва да се съсредоточи върху създаването на собствена космическа лаборатория. Космическата ракетна корпорация „Енергия" получи задачата да достави първия модул на нова национална орбитална станция през 2025 г. Тази роля ще бъде възложена на изследователския и енергиен модул, който според първоначалния план трябва да бъде изстрелян към МКС през 2024 г.


Научно-техническият съвет на Роскосмос препоръча включването на изследвания и разработки за нова орбитална станция във федералната космическа програма за 2025 г.

Станете почитател на Класа