На 80-годишна възраст почина боливийският войник, разстрелял Че Гевара

На 80-годишна възраст почина боливийският войник, разстрелял Че Гевара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.03.2022
  • Share:

Боливийският войник, който натисна спусъка, за да екзекутира известния революционен партизанин Ернесто „Че" Гевара, почина на 80-годишна възраст.


„Марио Теран просто изпълни задълженията си като сержант от армията", каза пенсионираният генерал Гари Прадо ръководещ групата, заловила Гевара през 1967 г. след дългомесечно преследване.


Говорейки пред Radio Compañera, той каза, че Теран е починал след продължително боледуване. Оставил е съпруга и две деца.


Че Гевара, аржентински лекар, постигна митичен статут на водеща фигура в кубинската революция, с която Фидел Кастро спечели властта през 1959 г., като свали диктатора Фулхенсио Батиста.


След като служи като висш служител в правителството на Куба в продължение на няколко години, той се заема да се ръководи други въстания – с много по-малък успех – в Африка, а след това и в Южна Америка.


Малката му група най-накрая бива проследена от боливийски войници през 1967 г. Теран е избран да го разстреля, след като от столицата пристигат заповеди за екзекутиране на вече ранения Гевара, тогава 39-годишен.


„Това беше най-лошият момент в живота ми", каза той пред репортери по-късно. „Видях Че голям, много голям. Очите му блестяха силно. Усетих как се приближава и когато впери погледа си в мен, ми се зави свят..."


„„Успокой се и се прицелвай добре! Ще убиеш човек!' каза ми той. Тогава направих крачка назад към вратата, затворих очи и стрелях."


Биографите на Гевара казват, че първите му изстрели не улучили гърдите на Гевара, но в крайна сметка следващите го уцелили смъртоносно.

Станете почитател на Класа