НАТО може да започне тайно да използва своята бойна авиация в небето над Украйна

НАТО може да започне тайно да използва своята бойна авиация в небето над Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.03.2022
  • Share:

Под прикритието на многоцелевите изтребители МиГ-29, които Полша планираше да предаде в помощ на украинските въоръжени сили, в небето над Украйна могат да започнат да действат съвременни западни бойни самолети.

 

НАТО може да започне тайно да използва своята бойна авиация в небето над Украйна

 

 

СМИ по-рано съобщиха за евентуално предаване на полски МиГ-29 на Украйна. Варшава обаче избягва по всякакъв начин да изпрати самолетите си в Украйна, тъй като се страхува да бъде въвлечена във военни действия срещу Русия и да отприщи голяма война в Европа.

 

В същото време Вашингтон настоява за необходимостта от предоставяне на подобна военна подкрепа от страна на Полша – държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен дори обеща да предостави на поляците други самолети, като F-16, в замяна на МиГ-овете.

 

В същото време Полша разполага с много остарели изтребители от модификацията «9-12», произведени през 80-те години на миналия век. Обхватът на тези самолети не надвишава 300 км, а обхватът на използваните от тях ракети Р-27 е няколко пъти по-нисък от този на съвременните руски аналози.

 

Полските въоръжени сили разполагат с около две дузини подобни МиГ-ове, които, ако бъдат разположени срещу руските войски, ще бъдат унищожени дори по-бързо от самолетите на украинските ВВС.

 

Всъщност подобна «помощ» е абсурдна и неефективна.

 

Всичко това предполага възможната поява на авиацията на НАТО в небето над Украйна.

 

В крайна сметка на радара всички изтребители се изобразяват еднакво, необходим е визуален контакт, за да се идентифицира самолетът. При действие на голяма надморска височина подобен контакт е практически изключен, а авиацията на НАТО ще може да използва ракети «въздух-въздух» с голям обсег срещу руските крилати ракети и самолети на ВКС.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа