САЩ отхвърлят полския план за предоставяне на изтребители

САЩ отхвърлят полския план за предоставяне на изтребители
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.03.2022
  • Share:

Пентагонът отхвърли плана на Полша да предаде на САЩ своите изтребители МиГ-29, за да засили битката на Украйна срещу Русия.


Вашингтон изглеждаше изненадан от съобщението на полския външен министър Збигнев Рау, който каза във вторник, че неговото правителство е „готово да разположи – незабавно и безплатно – всички свои самолети МиГ-29 в авиобаза Рамщайн и да ги предостави на разположение на правителството на Съединените американски щати."


В изявление Министерството на отбраната на САЩ заяви „Перспективата самолетите, излитащи от базата в Германия, да летят във въздушното пространство над Украйна, което се оспорва с Русия, предизвиква сериозни опасения за целия алианс на НАТО".


„Ние ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той представлява, но не вярваме, че предложението на Полша е приемливо", каза Джон Кърби, прессекретарят на Пентагона.


Полското предложение разкри пукнатини в алианса на НАТО, който администрацията на Байдън се бори да поддържа солиден. Вицепрезидентът Камала Харис трябва да проведе разговори с полското правителство във Варшава в четвъртък, където ще се опита да поправи част от дипломатическите щети. САЩ заявиха във вторник, че разполагат две от своите противоракетни батареи Patriot в Полша, за да помогнат за защитата на НАТО и територията. Разгръщането има за цел да осигури слой на защита срещу конфликта в Украйна, ако се разпростре отвъд западната граница на страната.


Смята се, че Полша разполага с 28 военни самолети МиГ-29 от съветската ера и е била в преговори с администрацията на Байдън за тристранно споразумение, в което Варшава ще даде самолетите на Украйна, при условие че САЩ ще предоставят на полските военновъздушните сили по-нови американски изтребители. „Полша иска Съединените щати да ни предоставят употребявани самолети със съответните оперативни възможности", каза Рау в изявление на уебсайта на неговото министерство. "Полша е готова незабавно да установи условията за закупуване на самолетите." Полското намерение е когато самолетите бъдат доставени на украинските пилоти, те ще излитат от авиобаза в Германия като активи на САЩ.


Рау поиска и други съюзници от НАТО със самолети МиГ-29 – препратка към Словакия и България – „да действат в същия дух".


Руското министерство на отбраната не се е занимавало директно с въпроса, но предупреди, че всяка страна, която предостави летища за украински военни самолети, които по-късно биват използвани срещу руснаци, ще бъде считана от Москва като замесена в конфликта.

Станете почитател на Класа