Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ отхвърлят разговори с Байдън

Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ отхвърлят разговори с Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.03.2022
  • Share:

Фактическите лидери на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства отказаха да организират разговори с американския президент Джо Байдън през последните седмици, докато САЩ и техните съюзници се стремят да овладеят скока на цените на енергията, причинен от инвазията на Русия в Украйна.


Според Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица от Близкия изток и САЩ, както саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, така и шейхът на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахайян са били недостъпни за Байдън, след като от САЩ са били отправени искания за дискусии.


„Имаше някакво очакване за телефонно обаждане, но това не се случи", каза американски служител за плана на саудитския принц Мохамед и Байдън да говорят. „Това беше част от пускането на крана на саудитския петрол."


Двете страни от Персийския залив се считат за единствените глобални доставчици с капацитет да изпомпват повече петрол, за да облекчат скока на цените. Съобщенията за хладни комуникации с тях идват, когато администрацията на Байдън се стреми да увеличи доставките на петрол, след като официално забрани вноса на руски петрол във вторник, тласкайки цените на петрола до 130 долара за барел, най-високото ниво от 14 години.


Освен това САЩ за първи път от години отвориха дипломатически канали с Венецуела, руски съюзник, която има най-големите петролни запаси в света. Венецуела вече освободи двама американци от затвора в очевиден жест на добра воля към администрацията на Байдън като възможна прелюдия към увеличаване на производството, за да облекчи скока на цените.


Отношенията между САЩ и Саудитска Арабия се влошиха по време на администрацията на Байдън заради американската политика в региона на Персийския залив. Проблемите включват възраждането на ядреното споразумение с Иран; липса на подкрепа от страна на САЩ за намесата на Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен, отказ на САЩ да включат хутите в списъка на терористи, липса на помощ за саудитската цивилна ядрена програма; правен имунитет за принц Мохамед, който е изправен пред съдебни дела за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, убит преди четири години в саудитското консулство в Истанбул.


По-рано тази седмица говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че няма планове Байдън и принц Мохамед да разговарят скоро, както и няма планове президентът да пътува до Рияд.


Юсеф Ал Отайба, посланик на ОАЕ в САЩ, потвърди обтегнатите отношения между двете страни. „Днес преминаваме през стрес тест, но съм уверен, че ще се измъкнем от него и ще стигнем до по-добро място", прогнозира Ал Отайба.

Станете почитател на Класа