Русия: Подредиха и деца от хоспис като Z „в подкрепа на армията“

Русия: Подредиха и деца от хоспис като Z „в подкрепа на армията“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.03.2022
  • Share:

След началото на руската интервенция в Украйна буквата Z, изписана върху танковете на Москва, се появи на редица места в Русия: по сгради, на автомобили, на гърдите на руски атлет и дори на маникюра на жените. Много са теориите за нейното значение, но едно нещо е ясно – това е символ, който изразява подкрепа за руската армия, съобщи Франс прес.

Латинската буква Z се появи първо върху руските бронирани машини, настъпващи в Украйна, вероятно за да се отличават от сходната украинска бойна техника и да се избегне приятелски огън. Тя обаче бързо се превърна в символ и се появи по улиците на Москва, по дрехите на хората и по профилните снимки в социалните мрежи.

Руските власти изглежда насърчават това. На страниците си в „Инстаграм“ и „Телеграм“ министерството на отбраната публикува послания с този символ, започващи с еквивалентната буква на кирилица: „За победа“, „За правда“, „За мир“, „За Русия“. Мария Бутина, която преди години бе осъдена за шпионаж в САЩ, а сега е депутатка в руската Държавна дума, публикува в социалните мрежи видео, на което изписва Z върху сакото си. Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ вписа главна буква Z в името си в социалната мрежа „Телеграм“.

 

Двайсетгодишният руски гимнастик Иван Куляк, завършил трети във финала на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Доха, излезе на подиума за награждаване с апликация с буквата Z на гърдите си. Така той застана на подиума до украинския си съперник Илия Ковтун, който спечели златото. Международната федерация по гимнастика ще започне дисциплинарно разследване срещу руския гимнастик и е възможно да му бъдат наложени строги наказания заради провокацията.

 

 

Сред теориите какво означава Z е, че това е първата буква от думата „запад“, като тук се прави препратка към Западния военен окръг на Русия, а някои виждат в нея първата буква от фамилията на украинския президент Володимир Зеленски.

 

Първоначално дори се смяташе, че „Z“ всъщност е числото „2“, което прави алюзия с 22 февруари (22/02/2022 г.). Това е денят, в който Русия ратифицира споразумение за „приятелство, сътрудничество и взаимопомощ“ със самопровъзгласилите се отцепнически региони в Източна Украйна – Донецк и Луганск, отбеляза Би Би Си.

 

Жителка на Донецк пък публикува в „Инстаграм“ снимка на маникюра си – ноктите ѝ бях лакирани в черно с бяло Z отгоре. В южния руски град Барнаул бе разпънат върху снега под формата на Z плат с оранжево-черните багри на Георгиевската лента.

 

Само три дни след инвазията финансираната от Кремъл държавна телевизия Ар Ти обяви в каналите си в социалните мрежи, че продава стоки с буквата Z, включително тениски и суитшърти, в знак на подкрепа за руските войски. Оттогава насам властите организират безброй флашмобове в цялата страна, на които млади руснаци носят тениски със Z, с което демонстрират подкрепата си за войната.

 

Буквата Z е изрисувана и върху големи жилищни блокове от съветската епоха и е поставена на улични рекламни табели. Редица училища също публикуваха снимки на деца, застанали в Z-образна формация. Едно от изображенията, което се разпространява в интернет от няколко дни, показва терминално болни деца от хоспис в южния град Казан, които са се подредили по формата на Z в подкрепа на нахлуването в Украйна

 

В историята на Русия има практика да се насърчават определени знаци и символи, за да се набира подкрепа за военните. По време на анексирането на Крим Русия силно насърчаваше използването на Георгиевските ленти, отбеляза в. „Гардиън“.

 

 

 

Станете почитател на Класа