Parlamentní listy: Американците попаднаха в собствения си капан

Parlamentní listy: Американците попаднаха в собствения си капан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.03.2022
  • Share:

Чешкият политолог Крейчи заяви, че Съединените щати са попаднали в капана на своята пропаганда заради Украйна

 

Украинските националисти са способни на сериозни провокации срещу републиките в Донбас и Крим. В този случай е вероятна намесата на руските войски, твърди политологът Оскар Крейчи в интервю за Parliamentní listy. Той също така отбелязва, че американските политици са попаднали в капана на собствената си истерична пропаганда. А сега техните собствени медии са стеснили пространството им за маневриране.

 

Parlamentní listy: Американците попаднаха в собствения си капан

 

 

Част от интервюто с политолог и професор Оскар Крейчи

 

„Времето на Олимпиадата е особено, то стимулира някои екстремисти“.

 

Според политолога професор Оскар Крейчи не могат да бъдат изключени сериозни провокации от украинските националисти срещу двете бунтовни републики и Крим.

 

„В този случай е вероятна намесата на руските войски“, твърди той.

 

Невъзможно е също така да се изключат провокации, подобни на организираните от т. нар. „бели каски“ в Сирия.

Крейчи също отбелязва:

 

«Американските политици попаднаха в капана на собствената си истерична пропаганда. Те самите създадоха натиск върху своите медии, което стесняваше пространството им за маневриране.»

 

Две неща са важни в тази криза.

 

Първото е изявлението на държавния секретар на САЩ, последвано от подобно изявление на генералния секретар на НАТО, че Съединените щати, а оттам и Северноатлантическият алианс, няма да се намесват в бойните действия в случай на руска атака срещу Украйна.

 

Вторият момент е изявлението на френския президент, че е необходимо да се изпълнят споразуменията от Минск. Тези две неща охладиха жарта на някои жадни за война горещи глави в Европа, включително на някои политици и журналисти в Прага.

 

Но САЩ продължават да разпространяват „точни данни“, че руската атака срещу Украйна ще започне във вторник или сряда или след седмица.

 

Американските политици попаднаха в капана на собствената си истерична пропаганда.

 

Те сами създадоха натиска върху своите медии, което им ограничава пространството за маневриране.

 

В резултат ситуацията наподобява легенда от края на 19 век.

 

Говори се, че вестникарският магнат Уилям Хърст е изпратил журналист в Куба, за да докладва за местното въстание срещу испанските колонизатори. Когато този журналист телеграфирал, че няма война, Хърст уж отговорил:

 

„Изпратете изображенията и аз ще организирам война“.

 

В случая с Украйна това няма да е лесно, особено когато Москва вече обяви завършването на част от военните учения.

 

Северноатлантическият алианс поема отговорността за своите членове. Тъй като сегашното правителство в Киев е напълно непредсказуемо и не могат да бъдат изключени атаки срещу бунтовническите републики или Крим, естествено е, че Украйна, ставайки член на НАТО, може да въвлече алианса към пряка въоръжена конфронтация с Русия.

 

Много е вероятно страната, която ще загуби в мащабния конфликт или счете, че губи, ще използва ядрени оръжия.

 

За Чехия и Словакия е жизненоважно да предотвратят присъединяването на Украйна към НАТО.

 

Разширяването на американската стратегическа инфраструктура в Украйна е много полезно за американската армия. В случай на разполагане на американски стратегически оръжия в Украйна, ще бъде почти невъзможно да се защити геополитическото ядро ​​на Русия.

 

Единственият изход би бил незабавна атака на руските стратегически сили срещу самите Съединени щати още в началото на войната.

 

Подготовката на подобни сценарии е не само ирационална, тя буквално е подготовка за абсурдно самоубийство.

Струва си да добавим, че САЩ наскоро придобиха нови позиции в рамките на своята политика „Напред на изток“.

 

Говоря за двете летища в Словакия.

 

Може да се каже, че с тази стъпка Братислава завършва политическите последици от кадифената революция: предаването на военни летища на американската армия означава пълно подчинение на военно-политическите интереси на Пентагона.

 

Ако Украйна следваше рационална политика, тя щеше да се съсредоточи върху неутралитета, тоест върху връщането към първоначалните идеи за украинската държавност. Днес това ще изисква промени в украинската конституция, в която през 2019 г. включиха желанието за присъединяване към НАТО.

 

Членството на Украйна в Северноатлантическия алианс е в противоречие с обективните интереси на Украйна, тя се нуждае от приятели както на запад, така и на изток.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа