Салвадор ще започне да издава облигации, обезпечени с биткойни

Салвадор ще започне да издава облигации, обезпечени с биткойни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.03.2022
  • Share:

Министърът на финансите на Ел Салвадор Алехандро Селая, по време на телевизионно интервю пред местни медии обяви, че този месец ще започнат да издават облигации, обезпечени с криптовалутата биткойн.


„В първите петнадесет дни на март е предвидено да завършим всичко необходимо за издаването на облигациите, поемаме всички гаранции", обясни министърът във връзка с мярката, обявена през ноември от президента Найиб Букеле по време на представянето на проекта Bitcoin City.


Той посочи, че са разговаряли с хора, които познават всички изисквания за съответствие и в този смисъл подчерта необходимостта от спазване на всички разпоредби за издаване на ценни книжа като суверенни облигации.


По-специално той посочи, че се извършват проверки на потоците от купувачи на облигации, за да се предотврати попадането им в ръцете на хора, които извършват незаконни дейности.


По отношение на нестабилността на този дигитален актив, Селая обясни, че когато една система замества друга или е в опозиция на традиционната система, нормално е тя да бъде повлияна от решения на традиционната система, която вече има роля на пазара.


През ноември Букеле обяви издаването на така наречените „Вулканични облигации". Самсън Моу, директор по стратегия в Blockstream, разкри, че ще има емисия на един милиард долара в биткойн облигации, като половината ще бъдат конвертирани в биткойни, а другата ще бъде инвестирана в инфраструктура и копаене на биткоини, фокусирано върху геотермална енергия.


Компанията за кредитен рейтинг на облигациите Moody's Investors Service заяви, че ако страната от Централна Америка не постигне споразумение за финансова помощ с Международния валутен фонд (МВФ), тя е изправена пред ликвиден риск.


От МВФ коментираха, че „увеличаването на публичния дълг чрез инвестиране в биткойни с очакванията за непрекъснатото му повишаване на цената, и в същото време синхронизиране на пазара за придобиване на биткойни, не е постоянно решение за облекчаване на финансовите ограничения".


Самият министър на финансите на Салвадор подчерта, че позицията на правителството на Букеле е да поддържа добри отношения с Международния валутен фонд. Той също така увери, че е „невярно", че МВФ ги е поискал да премахнат биткойн като законно платежно средство, а е поискал да го оценят.

Станете почитател на Класа