САЩ се опасяват, че покачването на цените на петрола ще бъде от полза за Кремъл

САЩ се опасяват, че покачването на цените на петрола ще бъде от полза за Кремъл
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.03.2022
  • Share:

Съединените щати се опитват да предотвратят покачването на цените на петрола, защото се опасяват, че това може да служи на интересите на Русия, каза заместник-прессекретарят на Белия дом, Карин Жан-Пиер, по време на брифинг по CNN.


„Предвид високите цени на петрола и газа, в случай, че спрем руските доставки, цените ще се повишат още повече, което ще е от полза за Путин. За да избегнат това увеличение, Съединените щати и техните съюзници се договориха да освободят 60 милиона барела от своите запаси от суров петрол", каза тя.


Жан-Пиер подчерта, че „както САЩ, така и техните съюзници са много заинтересовани да намалят статута на Русия като основен доставчик на енергийни ресурси с течение на времето".


От своя страна говорителката на Белия дом Джен Псаки, попитана по време на интервю за MSNBC дали Вашингтон и западните му съюзници ще наложат енергийни санкции на Русия, отговори, че са "много отворени за тази перспектива."


„Обмисляме го. Това е на масата, но трябва да преценим всички възможни последици. Не се опитваме да навредим на себе си, а на президента Путин и на руската икономика", подчерта говорителката..

Станете почитател на Класа