Китай реагира на предложението за разполагане на американски ядрени ракети в Япония

Китай реагира на предложението за разполагане на американски ядрени ракети в Япония
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.03.2022
  • Share:

Китай разкритикува призива на бившия японски министър-председател Шиндзо Абе да се отхвърлят частично антиядрените принципи на страната и да се обмисли разполагането на ядрени оръжия на САЩ, за да се гарантира сигурността на фона на нарастващото геополитическо напрежение.


"Напоследък японски политици направиха различни абсурдни забележки, които открито нарушават трите антиядрени принципа и някои от задълженията на страната като ратификант на Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Освен това, когато обмисля ядрено сътрудничество със САЩ, Япония напълно разкри опасната си тенденция към милитаризъм. Токио трябва дълбоко да поразсъждава върху своята история", каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.


Трите антиядрени принципа, приети от парламента на островната държава през 1971 г., гласят „Япония, единствената нация, атакувана от атомна бомба, няма да притежава или произвежда ядрени оръжия, нито ще позволи въвеждането им на територията на Япония."


Въпреки това, Абе каза по време на интервю, че Япония вече не трябва да разглежда възможността да има ядрени оръжия на своя територия като „табу" и че неговите сънародници „трябва да разберат как се поддържа сигурността на света".


След изявленията на бившия президент, настоящият министър-председател на Япония, Фумио Кишида, увери по време на реч в парламента, че неговата нация няма намерение да споделя ядрена оръжия със САЩ, като по този начин отхвърли идеята за съхраняване на американски ядрени оръжия като възпиращ фактор.


„Това е неприемливо, като се има предвид позицията на страната ни да отстоява трите неядрени принципа", каза ръководителят на японското правителство.

Станете почитател на Класа