Разговорът Путин Байдън

Разговорът Путин Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин казал на американския си колега Джо Байдън, че Москва не разбира защо САЩ предоставят на медиите умишлено невярна информация за предполагаеми руски планове за „нахлуване" в Украйна, съобщи президентският съветник Юрий Ушаков.


„Американците изкуствено засилват истерията около предполагаемо планираната руска инвазия, споменават датите на тази инвазия и паралелно със съюзниците си надуват военните мускули на Украйна", заяви Ушаков.


Според съветника на руския президент „под съпровода на изявленията за инвазия се създават предпоставките за евентуални провокативни действия на украинските въоръжени сили".


Ушаков подчерта „създава се напрежение около движението на руските войски на нейна територия, макар и недалеч от украинските граници, като ситуацията е доведена до абсурд през последните няколко часа. Това нарастване на напрежението е извършено координирано и истерията достигна своя връх", каза той.


Президентският съветник каза, че телефонният разговор между Путин и Байдън е трябвало да се проведе в началото на следващата седмица, но Вашингтон поискал да се проведе по-рано от планираното. „Позовавайки се на възможността за този катастрофален сценарий за руска инвазия в Украйна, американската страна поиска днешния телефонен контакт между президентите", каза Ушаков.


В контекста на напрежението около Украйна "Байдън спомена възможните тежки антируски санкции" в случай на офанзива срещу съседната страна, но въпросът не беше подчертан.


По време на разговора бил обсъден и въпросът за спазването на споразуменията от Минск.


Путин казал на американския си колега, че „украинските власти саботират изпълнението на споразуменията, докато Западът не оказва достатъчно натиск върху Киев да изпълни поетите ангажименти".


Според Ушаков, Путин е напомнил на Байдън за историята на отношенията между САЩ, НАТО и Русия, което в крайна сметка довело до настоящата кризисна ситуация. „Руският президент, по-специално, посочи, че по време на Студената война Съветският съюз и САЩ, са били противници, докато през 90-те, например, са били нещо като приятели, но дори тогава САЩ и НАТО са следвали неконструктивна линия спрямо Русия", каза той.

Станете почитател на Класа