Учен заяви „Настоящите невронни мрежи може да са леко съзнателни“

Учен заяви „Настоящите невронни мрежи може да са леко съзнателни“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2022
  • Share:

Главният учен от изследователската група на компанията за разработване на изкуствен интелект OpenAI, Иля Сустскевер, публикува в своя акаунт в Twitter, че „може да се окаже, че днешните големи невронни мрежи са леко съзнателни".


Суцкевер не уточни за кои интелигентни системи има предвид, но вероятно това е авторегресивния езиков модел GPT-3 (Generative PretrAIned Transformer), който е разработен от OpenAI през 2020 г., за да генерира текст, както би могъл човек, чрез използване на дълбоки техники за обучение.


Туитът на Суцкевер бързо предизвика дебат сред експертите в областта, като повечето са скептични към идеята.


Изследователят в системите за изкуствен интелект, Йоша Бах, попита Суцкевер каква функционалност той свързва със съзнанието. Освен това той се пита „дали съзнанието е въпрос на непрекъсната степен, приблизително бинарно свойство или набор от дискретни способности, които позволяват добре диференцирани степени".


Професор Томас Г. Дитерих, от Орегонския държавен университет, изрази мнение, че „ако съзнанието е способността да се отразява и моделира", той не е виждал тази способност в настоящите невронни мрежи, което предполага, че въпросният учен „просто се е шегувал".


Валентино Зока, експерт по технологиите за дълбоко обучение, е съгласен с Дитерих, че „ИИ не е наясно, но очевидно хипът (изкуствено генерирани очаквания около човек или продукт) е по-важен от всяко друго нещо".


От своя страна Тоби Уолш, професор по изкуствен интелект в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, каза: „Когато се излъчват подобни спекулативни коментари, са необходими месеци усилия, за да върнем разговора към по-реалистичните възможности и опасности на ИИ".


През септември 2021 г. OpenAI отмени проекта GPT-3, твърдейки, че нарушава правилата за използване на неговата компютърна система, след като потребителq използвайки го, се e опитал на практика да възкреси починалата си приятелка.

Станете почитател на Класа