НАСА публикува първите снимки и селфи от телескопа Джеймс Уеб

НАСА публикува първите снимки и селфи от телескопа Джеймс Уеб
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.02.2022
  • Share:

НАСА публикува в петък първите снимки, направени от телескопа Джеймс Уеб. Сред тях е изображението на звездата HD 84406, разположена на около 260 светлинни години от Слънцето, или по-скоро 18 изображения от нея, тъй като 18-сегментното огледало на телескопа все още се настройва.


Също така, телескопът изпрати селфи на основното си огледало. „Това селфи, направено от Webb на основното му огледало, не е заснето от външно монтирана инженерна камера, а от специален обектив в инструмента NIRCam", каза НАСА.


Междувременно Джеймс Уеб е на път да завърши първата фаза от дългия процес на подравняване на главното огледало на обсерваторията с помощта на близката инфрачервена камера (NIRCam).


„Предизвикателството на екипа беше двойно: да потвърди, че NIRCam е готов да улови светлина от небесни обекти и след това да идентифицира звездната светлина, идваща от една и съща звезда във всеки от 18-те основни огледални сегмента", обясни космическата агенция. „Резултатът е мозайка на изображения от 18 произволно подредени звездни светлинни точки, създадени от неправилно подравнените още огледални сегменти на Webb, отразяващи светлината от същата звезда върху вторичното огледало на Webb и детекторите на NIRCam", добави той.


НАСА очаква, че през следващия месец екипът на космическите артефакти „постепенно ще коригира огледалните сегменти, докато 18-те изображения се превърнат в една звезда".


По време на процеса на събиране на изображения, който започна на 2 февруари и продължи 25 часа, телескопът беше пренасочен към 156 различни позиции около очакваното местоположение на звездата и генерира 1560 изображения с помощта на 10 детектора, разположени в NIRCam, еквивалентно на 54 гигабайта информация.


„По-късно тези изображения бяха събрани, за да се получи една голяма мозайка, с повече от 2000 милиона пиксела".


От друга страна, НАСА потвърди, че „събраните данни ще бъдат детайли, които инженерите и експертите по оптика ще използват, за да подравнят телескопа".


Джеймс Уеб беше пуснат на 25 декември и ще позволи на астрономите да видят космоса с нови очи и да имат достъп до недостижими досега ъгли на Вселената. Това е и най-мощният и скъп телескоп в историята.

Станете почитател на Класа