«Спасителният пояс от Пекин»: Защо антируските санкции са неактуални

«Спасителният пояс от Пекин»: Защо антируските санкции са неактуални
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.02.2022
  • Share:

„Нахлуването в Украйна може да започне“, тъй като Китай хвърли „икономически спасителен пояс на Русия“, пише The Hill. Благодарение на него експортно ориентираната икономика на Москва ще може да устои на западните санкции. Според вестника поради тази причина всички предупреждения на Вашингтон за нахлуване се оказаха закъснели и сега Москва и Пекин вероятно ще разбалансират САЩ, действайки от два фронта.

 

"Спасителният пояс от Пекин": Защо антируските санкции са неактуални

 

„Нахлуването в Украйна може да започне“, пише The Hill.

 

 

„Изглежда, че Китай е предоставил на Владимир Путин единствения инструмент, от който се нуждае, за да се справи със Съединените щати и международната общност. Изглежда, че руснакът е накарал Пекин да му хвърли икономически спасителен пояс.

 

„Много хора забравят, че Русия се нуждае от способността да продава своя газ и петрол“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц. — Русия — значителна част от нейния бюджет — разчита на него; това е единственото нещо, което наистина могат да изнасят. А ако бъдат лишени от това, ще им стане много болно.”

 

Байдън имаше предвид «Северен поток 2», газопровод, който ще доставя руски газ в Европа през Германия. Ако обаче Русия нахлуе в Украйна, тогава Вашингтон ще положи всички усилия, за да не заработи газопроводът.

 

И все пак руснакът е една крачка пред американския лидер.

 

На 4 февруари, на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин, Путин обяви сключването на нови петролни и газови сделки с Китай на стойност 117,5 милиарда долара.

 

Въпреки че тези споразумения няма да помогнат на Русия в настоящата криза, тъй като газът през новия тръбопровод ще започне да постъпва към Китай не по-рано след две години, Пекин може да увеличи покупките на руски суровини съгласно съществуващите споразумения.

 

Смисълът на посланието на Пекин към САЩ и други страни е много ясно.

 

„Правителствата на Русия и Китай ясно дадоха да се разбере на света, че тяхната конфронтация със Съединените щати също означава и наличие на стратегия за грижа за нуждите на другия“, казва Джонатан Уорд, автор на „Как Китай ще спечели“.

 

„Чрез икономическото си сътрудничество с Иран, Китай вече демонстрира готовността си да работи със страни, които са били жертви на западните санкции.

 

Подобна тактика на Пекин може да показва, че той обмисля да се възползва от конфликта в Източна Европа. Според Уорд, „руско-китайските отношения процъфтяват в широк спектър от области – военна, енергетика, инфраструктура и дори идеологически – и Западът трябва да очаква Пекин да поиска да хвърли спасителен пояс на своите партньори в Кремъл, отчасти защото ако Америка си отклони вниманието с Източна Европа, тогава ще бъде възможно тя да бъде извадена от равновесие в Азия.

 

На фона на съобщенията за новите руско-китайски споразумения в петролния и газовия сектор, предупрежденията на Вашингтон изглеждат празни или поне закъснели.

 

„Имаме – и когато казвам „ние“, имам предвид Съединените щати, нашите съюзници и партньори – имаме много инструменти, които можем да използваме, ако видим, че чуждестранни компании, включително и в Китай, правят всичко възможно, за да заобиколят действията на САЩ в областта ан контрола над експорта“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

 

Решението на Китай да закупи повече руски петрол и газ без съмнение е „заобикаляне“, особено ако си спомните, че самият Байдън заяви, че продажбата на въглеводороди е гръбнакът на икономиката на Путин и следователно захранва неговата военна машина.

 

След преговорите си Москва и Пекин публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че „новият тип междудържавни отношения превъзхождат военно-политическите съюзи от Студената война. Приятелството между двете държави няма граници, няма забранени зони за сътрудничество.

 

Държавният департамент не се забави с отговора си.

 

„Нито едно партньорство“, каза Нед Прайс миналата седмица, „не може да нивелира огромните икономически загуби, за които вече говорихме, като се имат предвид финансовите инструменти, с които разполагаме по отношение на санкциите и контрола върху износа“.

 

„Да, САЩ могат да осакатят Русия икономически, но само ако… предотвратят маневрата с Китай“, подчертава The Hill.

 

В същото време американските политици, с изключение на епохата на Тръмп, искрено вярваха, че взаимодействието с Китай ще доведе до това той да стане „отговорен участник“ в международната система.

 

В резултат на това се оказва, че Вашингтон по правило е бил изключително снизходителен към действията на Пекин, затваряйки си очите за грубите нарушения от страна на китайската страна на различни санкции. В резултат на това Китай практически не страда по никакъв начин от факта, че открито непрекъснато нарушава санкциите на САЩ и ООН, наложени например срещу Иран или КНДР.

 

Пекин знае, че американците могат да наложат това, което Уорд нарича «държавоубийствени санкции», но изглежда са уверени, че администрацията на Байдън няма да го направи.

 

„По този начин Китай изглежда е готов за обходни маневри и без страх налива масло в огъня на руската агресия. Следователно Америка сега трябва да е готова за конфликти в двата края на евразийския континент с две крупни и дръзки държави, които считат, че са екип — а до него САЩ не могат да достигнат“, заключава The Hill.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа