Байдън: „Ако Русия и САЩ започнат да се стрелят един срещу друг, ще има световна война“

Байдън: „Ако Русия и САЩ започнат да се стрелят един срещу друг, ще има световна война“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.02.2022
  • Share:

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма сценарий, при който Вашингтон да изпрати войските си в Украйна, за да евакуира американски граждани, като подчерта, че „ще има световна война, когато американците и Русия започнат да стрелят един по друг".


По време на интервю за NBC News президентът се обърна към своите граждани, които са в Украйна, и ги помоли да напуснат страната „сега".


"Не е като да имаме работа с терористична организация. Имаме работа с една от най-големите военни сили в света. Ситуацията е много различна и нещата могат бързо да се объркат", каза той.


В същото време Байдън заяви, че „руският президент Владимир Путин е достатъчно умен, за да не прави нещо, което би се отразило негативно на американските граждани".


Твърденията за възможна руска инвазия в Украйна се засилват на Запад от миналия ноември, когато няколко медии излъчиха предполагаеми планове за извършване на подобна операция.


Русия от своя страна многократно отхвърля подобни обвинения като фалшиви и неоснователни.


Самите украински власти многократно отхвърлят всякакви признаци за инвазия. Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников каза в понеделник, че неговото ведомство не забелязва сили, подготвени за офанзива сред руските войски, разположени близо до украинската граница.

Станете почитател на Класа