Путин: «На границите на ДНР и ЛНР има над 100 000 украински войници»

Путин: «На границите на ДНР и ЛНР има над 100 000 украински войници»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.02.2022
  • Share:

Най-големите медии в света веднага реагираха на шестчасовите разговори между президентите Путин и Макрон в Москва. Всички подчертават очевидното разминаване във възгледите на двамата президенти за ситуацията около Украйна, но в същото време изтъкват конкретните действия, които двамата лидери обещаха да предприемат за поддържане на мира в тази страна и в Европа като цяло.

 

Путин: "На границите на ДНР и ЛНР има над 100 000 украински войници"
Така The New York Times припомня, че Макрон ще продължи своята мирна мисия, отпътувайки за Киев, за да сближи позициите на Украйна и Русия. Според вестника „г-н Макрон зае позицията на най-атрактивния преговарящ на г-н Путин в Европа относно настоящата криза около Украйна.

 

Той е говорил с Путин пет пъти от декември в опита си да предотврати това, което западните политици наричат ​​предстояща руска инвазия».

 

Освен това вестникът все пак признава полезността на мисията на френския президент, поне в областта на „совалковата дипломация“:

 

„Г-н Путин обеща, че ще разговаря с Макрон дори след планираното посещение на Макрон в Киев във вторник“.

 

Путин изрази надеждата да получи „обратна връзка“ от украинското ръководство по този начин: той се надява да научи от Макрон какво счита Киев за приемливо за себе си и какво не.

 

Френският новинарски канал France-24 обръща внимание на това, което и двамата президенти потвърдиха: споразуменията от Минск от 2015 г. остават „база“ за разрешаване на конфликта.

 

В същото време Путин отбеляза, че има признаци, че украинските власти са поели курс за подкопаване на споразуменията от Минск:

 

„Украинските власти не дават ясно да се разбере дали ще спазват или не споразуменията от Минск, те ги наричат заплаха за украинската държавност“.

 

Трябва да се отбележи, че Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, наскоро говори за „опасността“ от Минските споразумения за Украйна и тяхната неосъществимост. Той заяви, че «прилагането на Минските споразумения ще доведе до унищожаването на Украйна».

 

Путин в речта си на пресконференцията от своя страна припомни, че Русия не е нападала Украйна, а действията й в Крим са реакция на държавния преврат в Киев през 2014 г., за съжаление подкрепен от Запада.

 

Путин също така припомни, че на границите на ДНР и ЛНР има над 100 000 украински войници, а в изявлението си в началото на пресконференцията той отхвърли опитите на НАТО „да ни научи малко за това къде да провеждаме планираните маневри и учения»

 

Путин нарече безпочвени опитите да се представи всяко движение на руски войски на руска територия като заплаха за Украйна и балтийските страни. Путин също така призова страните от НАТО да признаят опасенията на Русия относно разширяването на НАТО и политиката на «отворени врати» към Украйна и Грузия.

 

Руският президент припомни, че Украйна обяви Русия за враг и си постави за цел да върне Крим по всякакъв начин, което означава, че влизането й в НАТО (Русия също е обявена за враг от този блок) може да застраши с война в Европа.

 

„Искате ли да се биете с Русия? — попита Путин присъстващите в залата западни журналисти.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа