Вашингтон пост: „Русия може да превземе Киев за два дни“

Вашингтон пост: „Русия може да превземе Киев за два дни“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.02.2022
  • Share:

Спекулациите на западните медии за това колко време ще отнеме на руските войски да превземат Киев при предполагаема инвазия в Украйна са "безумни", каза в неделя заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.


"Лудостта и плашенето продължават. Ами ако кажем, че САЩ могат да превземат Лондон за една седмица и да причинят 300 000 цивилни смъртни случаи?", написа Полянски в акаунта си в Twitter, коментирайки статия на Washington Post от събота. която разказва, че Русия може да превземе Киев за два дни, оставяйки 50 000 мъртви сред цивилното население.


Високопоставеният служител попита „дали този тип публикации ще се харесат на американците и британците. Руснаците и украинците се чувстват също толкова зле", обобщи той.


В публикацията си, в която се позовава на „оценки на военните и разузнавателните служби на САЩ", The Washington Post пише, че се твърди, че „Русия е на ръба на финализирането на подготовката за инвазия в Украйна, която ще остави 50 000 цивилни жертви и ще предизвика хуманитарна криза с 5 милиона бежанци".


По същия начин медиите твърдят, че руските власти вече са докарали до границите на съседната държава около 70% от силите и способностите, необходими за мащабна инвазия. Според източници на The Washington Post, 83 тактически групи от руски батальони от около 750 войници всеки се намират близо до украинските граници, докато преди две седмици там е имало 60 групи.


В същото време Ройтерс също съобщи, позовавайки се на две американски официални лица като източник, че Русия поддържа приблизително 70% от бойните сили, необходими за инвазията близо до украинските граници, и съобщи, че смъртните случаи на цивилни могат да варират между 25 000 и 50 000, според оценките на САЩ.


Ден по-рано Ню Йорк Таймс предположи, че " руските войски изглежда са в последния етап на подготовка за военни действия срещу съседната страна", позовавайки се на "оценка на военното командване на Украйна".


Руското външно министерство отговори на тези публикации, като заяви, че "фалшивите новини на американските медии се стремят да дестабилизират ситуацията в Украйна отвътре".


В петък Bloomberg уж по погрешка публикува заглавието "Русия нахлу в Украйна" на уебсайта си, само за да го изтрие около 30 минути по-късно. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че публикацията на Bloomberg представлява „перфектна демонстрация на това колко опасна е ситуацията, предизвикана от безкрайни агресивни изявления, идващи от Вашингтон, от Лондон и други европейски столици".


Твърденията за възможна руска инвазия в Украйна се засилват на Запад от миналия ноември, когато няколко медии излъчиха предполагаеми планове за извършване на подобна операция. От своя страна Москва отхвърля тези обвинения и уверява, че Атлантическият алианс милитаризира съседната страна.

Станете почитател на Класа