Аржентина се присъедини към Новия път на коприната

Аржентина се присъедини към Новия път на коприната
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.02.2022
  • Share:

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес одобри включването на латиноамериканската страна в Новия път на коприната, китайската инициатива за стимулиране на потока от търговия и инвестиции, по време на среща на върха с китайския му колега Си Дзинпин, проведена тази неделя в Пекин, в Голямата зала на народа.


„С това стратегическо решение националното правителство ще подпише различни споразумения, които гарантират финансиране за инвестиции и работи за повече от 23,7 милиарда долара, създавайки нов етап в двустранните отношения, които бяха значително разширени и укрепени през последните 15 години", написа в Twitter Министерството на външните работи на Аржентина.


Финансирането ще бъде получено на два транша: единият вече е одобрен на стойност 14 милиарда долара по механизма на Стратегическия диалог за икономическо сътрудничество и координация (Decce); и още един от приблизително 9.7 милиарда долара, които латиноамериканската страна ще представи в Ad Hoc работна група, създадена от двете нации за започване на сътрудничество.


В същото време, в рамките на посещението на Алберто Фернандес в Китай, Буенос Айрес и Пекин подписаха тринадесет документа за сътрудничество в различни области: зелено развитие, цифрова икономика, космическа зона, технологии и иновации, образование и университетско сътрудничество, селско стопанство, земя, обществени медии и ядрена енергетика.


Наскоро Decce проведе петата си среща на високо ниво, на която бяха очертани основните инфраструктурни инвестиционни проекти, които азиатският гигант планира да осъществи в Аржентина, като бяха определени области за насърчаване на преките китайски инвестиции.


От своя страна Буенос Айрес планира да представи набор от инфраструктурни дейности, свързани с енергийния сектор, водопроводната и канализационната мрежа, транспорта и жилищното строителство в Ad Hoc работната група, която ще трябва да бъде обсъдена с Пекин.


По този начин Аржентина се присъединява към 140-те държави, които вече са част от инициативата „Един пояс, един път" (BRI), която, макар първоначално да се фокусира върху Централна Азия, се разшири с Африка, Азия, Близкия изток, Европа. Латинска Америка и Океания.


Китайският глобален мегапроект има за цел да насърчи сътрудничеството и свързаността между различните страни чрез два основни компонента: един от сухопътен характер, т. нар. Икономически пояс на пътя на коприната; и друг презокеански, т. нар. Морски път на коприната.

Станете почитател на Класа