Рисковете за реалния свят, породени от „метавселената“

Рисковете за реалния свят, породени от „метавселената“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.02.2022
  • Share:

Метавселената е виртуално пространство, в което хората могат да взаимодействат помежду си и с дигитални обекти чрез аватари, използвайки технологии за виртуална реалност.


Според Федералната служба за надзор на телекомуникациите, информационните технологии и средствата за масова информация на Русия (Роскомнадзор) „Метавселената" може да донесе рискове за реалния свят, както от гледна точка на етични и морални, така и на правни въпроси.


Научно-техническият център на Роскомнадзор тази седмица публикува доклад, оценяващ рисковете и потенциалните възможности на пространствата за виртуална реалност, в които хората могат да взаимодействат отвъд националните граници.


„Рисковете от „метавселената" са свързани с желанието на потребителите да пренесат своите ценности, своята етика и реалната си идентичност във виртуалния свят", се посочва в доклада.


Според разследването един от рисковете от използването на „метавселената" се крие в „намаляването на значението на морала и етиката чрез използването на виртуален аватар". Същевременно самоличността и личните данни стават по-уязвими за копиране, изтриване и манипулиране.


Авторите също така пишат, че „метавселената" може да улесни незаконните транзакции с криптовалута, дори между хора от различни националности. „В момента не е ясно как ще се прилагат законодателните инициативи и правната юрисдикция в „метавселената", поради липсата на физически граници, тъй като щом няма реални граници, няма и отговорност за действията", уверяват те.


Докладът също така предоставя преглед на възможностите в „метавселената", включително растежа на нови пазари и повишеното търсене на видеоигри и онлайн забавления. В допълнение, авторите твърдят, че нарастването на потребителите на виртуална реалност прави възможни нови форми на политическа дейност.

Станете почитател на Класа