„Русия не цели да атакува Украйна, това не отговаря на нейните интереси“

„Русия не цели да атакува Украйна, това не отговаря на нейните интереси“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.02.2022
  • Share:

Вашингтон се опитва да сведе всички международни проблеми със сигурността до Украйна, което е абсолютно погрешно, увери руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, като повтори, че Москва не планира да атакува съседната страна, въпреки твърденията на различни западни страни.


"Продължаваме да настояваме, че Русия няма да атакува никого, нямаме нужда от това, не отговаря на нашите интереси. Изграждането на илюзорни проекти за руска агресия е глупост", каза дипломатът в YouTube.


В този контекст Антонов описа като „варварство, което не се поддава на никакво обяснение" грешката на Bloomberg при публикуването в събота на заглавие, обявяващо руската инвазия в Украйна, което остана активно повече от 20 минути, преди да бъде премахнато. Тогава изданието обясни, че предварително подготвената новина е публикувана по погрешка.


Предвид тази ситуация посланикът прогнозира нови антируски санкции от Вашингтон. "Чакаме санкциите. В момента е трудно да се каже какъв вид ще бъдат те. Те обсъждат как да ударят Русия възможно най-силно", каза той.


В същото време руският представител заяви, че американските политици преценяват потенциалните последици от санкциите си, така че не вярва, че те целят напълно да развалят отношенията с Москва.


В този смисъл посланикът увери, че лошото състояние на двустранните отношения е пагубно за всички, като обеща да продължи да работи "докато остане и последният дипломат и да направи всичко възможно за защита на националните интереси и опит за нормализиране на отношенията между двете страни".


Твърденията за възможна руска инвазия в Украйна се засилиха на Запад, след като няколко медии публикуваха предполагаеми планове за подобна операция, започваща през ноември. От своя страна Москва отхвърли тези обвинения и обвини Атлантическия алианс, че милитаризира съседната страна.


По-специално, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че подобни изявления се стремят да представят Москва като страна, която заплашва разрешаването на конфликта в украинския регион Донбас и предупреди, че те могат да послужат като „камуфлаж" за потенциални агресивни планове от Киев, насочени към решаване на ситуацията със сила.

Станете почитател на Класа