Украйна „Превземането на Крим със сила е невъзможно“

Украйна „Превземането на Крим със сила е невъзможно“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.02.2022
  • Share:

Използването на украинските военни за възвръщане на Крим от Русия не е реалистично предложение, но може да бъде опция в бъдеще, каза в четвъртък председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Киев.


Пред телевизионния канал 1+1 Алексей Данилов обясни, че „Украйна няма просто да приеме, че Крим вече е част от Русия, и правителството ще направи всичко по силите си, за да поеме контрола над полуострова."


„Имаме ли стратегия за военно връщане на Крим? В момента имаме стратегия да върнем Крим. Дали ще е по военния, дали ще е по друг начин, зависи от много фактори. Днес мога да кажа, че е невъзможно. Какво ще се случи утре или след една година, ще видим. Това не е толкова прост въпрос." каза Данилов


Крим дойде под контрола на Москва през 2014 г., когато полуостровът беше отново погълнат от Русия след референдум. Гласуването се проведе месец след събитията от Майдана, когато насилствени улични протести свалиха демократично избраното правителство в Киев. Украйна, както и по-голямата част от света, смята референдума за нелегитимен и разглежда Крим като незаконно окупиран от Москва.


Данилов говори и за районите на страната, които в момента са под контрола на сепаратистите в Източна Украйна. Според Данилов превземането на тези райони е невъзможно с военни средства, тъй като би довело до голям брой жертви.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че „Русия ще работи за да помогне на Украйна да реши проблема с Донбас, но Крим е извън дискусията".


През януари ръководителят на германския флот вицеадмирал Кей-Ахим Шьонбах беше принуден да подаде оставка, след като заяви, че „Крим никога няма да се върне и Владимир Путин и Русия вероятно заслужават уважение". Той освободи поста си, след като украинският външен министър извика посланика на Германия, за да се оплаче от "неприемливостта" на коментарите на Шьонбах.

Станете почитател на Класа