Кога и как да наблюдаваме останките сблъсъка на ракетата SpaceX с Луната?

Кога и как да наблюдаваме останките сблъсъка на ракетата SpaceX с Луната?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.02.2022
  • Share:

Част от ракетата Falcon 9, която SpaceX изстреля преди седем години, за да разположи спътник за наблюдение на климата, все още обикаля около Земята и се очаква да сложи край на живота си, вече безполезен, като се сблъска с Луната на 4 март.


Въпреки че ударът на втората степен на ракетата няма да бъде видим от Земята, този обект, кодиран 2015-007B, ще бъде видим, когато е на път към окончателната си дестинация.


Приблизително месец преди унищожаването си ракетата ще бъде видима от нашата планета, точно на 7 и 8 февруари, когато ще прелети над нощната страна на Земята. Много уеб страници предлагат данни за локализиране на обекта в небето.


Хората, които нямат собствени телескопи, ще могат да наблюдават сцената в космоса на живо благодарение на проекта Виртуален телескоп, който ще предава изображенията на своя уебсайт през двата дни, започвайки в 18:00 GMT. Италианският астроном Джанлука Маси уверява, че най-ясните изображения ще бъдат на 8 февруари, тъй като 2015-007B ще бъде по-близо до Земята, на около 45 000 километра.


Самото попадение върху Луната обаче няма да бъде видимо, тъй като ще се случи от далечната страна на Луната, извън визуалния обхват от нашата планета.


Въпреки това, спътници, обикалящи около Луната, включително Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА и индийския космически кораб Chandrayaan-2, биха могли да извършат наблюдения на ударния кратер.


Ракетата SpaceX Falcon 9 излетя от нос Канаверал, Флорида (САЩ), на 11 февруари 2015 г. Втората степен на ракетата, тежаща около 4 тона, стана излишна след завършване на орбитата на климатичната обсерватория (DSCOVR) и сега се насочва към Луната със скорост от 2,58 km/s, следвайки елиптична орбита.

Станете почитател на Класа