Италия избра президент на стабилността, но тя няма да се задържи задълго

Италия избра президент на стабилността, но тя няма да се задържи задълго
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.02.2022
  • Share:

Италианският политически отбор остава на мястото си, но поддържащият актьорски състав заплашва да разбие фантазията на всички.

 

В четвъртък италианският президент Серджо Матарела положи клетва за втори мандат, след като беше преизбран, въпреки че не беше много ентусиазиран. Рефренът, който го спечели - Италия не може да си позволи да се разпадне сега, пише Politico.

 

Според политиците задържането на Матарела на поста му ще позволи на премиера Марио Драги, който беше водещ кандидат за президент, също да остане на поста си. Това означава, че Драги ще удържи управляващата си коалиция да избегне политическа дестабилизация заради евентуални предсрочни избори и да насочи страната към възстановяването от кризата.

 

Матарела отстъпи. Европейските лидери въздъхнаха с облекчение. Финансовите пазари направиха същото. Кризата е предотвратена. Засега.

 

След дни стана очевидно, че политическите сблъсъци, които избухнаха по време на президентските избори, разкриха дълбоки разделения в управляващата коалиция на Драги и оставиха рани, които няма да заздравеят бързо.

 

Сега дясното обединение на Италия се разпада, а лидерите заплашват да сформират нови партии и да скрепят нови съюзи. Лидерска битка назрява и в Движението „Пет звезди“, което има най-много места в парламента.

 

Десният алианс е „на парчета“, обяви Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия „Братята на Италия“. Той, както казва Мелони, „вече не съществува. Ще трябва да бъде възстановен от нулата“.

 

Напрежението ще напрегне управляващата коалиция на Драги, което потенциално ще намали ефективността на правителството в ключов момент – получаването на милиарди евро финансиране от ЕС за възстановяване от пандемията. Резултатът ще определи дали Италия може да се възползва напълно от възможността, за да даде тласък на икономиката си и да направи дългосрочни структурни реформи.

 

„До лятото Драги ще е в силна позиция. Стабилността е потвърдена за следващите шест месеца и през това време Драги може да наложи своите реформи. След това от септември партиите ще започнат кампания“, коментира Джовани Орсина, професор по политическа история в университета Луис в Рим.

 

Президентът на Италия беше избран чрез неясна серия от гласувания и задкулисни сделки между политически лидери и малко над 1000 депутати от цялата страна. Позицията, макар и в голяма степен церемониална, е жизненоважна в политическа криза, защото президентът може да назначава министър-председатели. Точно така Драги дойде на власт – Матарела го посочи, за да преведе Италия през пандемията.

 

Неотдавнашните президентски избори се проведоха в продължение на близо седмица битки и преговори, защото нито десницата, нито левицата се обединиха около някой кандидат. С напредването на времето много депутати пренебрегнаха заповедите на шефовете си и започнаха да гласуват все повече за Матарела, защото смятаха, че това е начинът да се преодолеят проблемите.

 

След като Матарела проби, повечето партии обявиха резултата като победа. Взаимните обвинения обаче, които последваха, оставиха потенциално непоправими щети върху политическия пейзаж на Италия.

 

Първата жертва изглежда е дясната коалиция на Италия. Матео Салвини, лидер на „Лига“, буквално беше „отстрелян“ от коалицията заради поредица от тактически грешки. Първо, Салвини не можа да накара коалицията да се обедини зад предпочитания от него кандидат. След това десният блок се разпадна на фракции и влезе в разногласия разногласия за още един кандидат, а след това започна да спори дали да подкрепи Матарела.

 

Подходът на Салвини беше „луд“, казва Мелони. Салвини ѝ възрази, като обяви опит да сформира нова партия с консервативния лидер Силвио Берлускони, бивш премиер, който се пробва и на президентските избори.

 

Италия избра президент на стабилността, но тя няма да се задържи задълго

 

 

Зараждащият се лявоцентристки алианс не се справи много по-добре. След избора на Матарела външният министър Луиджи ди Майо, бивш лидер на „Пет звезди“, атакува неговия наследник Джузепе Конте. Конте също „стреля“, като коментира, че ди Майо „трябва да отговаря за действията си, някои от които са много сериозни“. Сега се очаква ди Майо или да постави лидерско предизвикателство пред Конте, или изцяло да се откъсне от Движението.

 

Забележително е, че Драги излезе почти сух от водата. Министър-председателят представи избора на Матарела като победа и не демонстрира огорчение от факта, че той лично трябваше да помоли Матарела да остане на поста си. Драги каза, че е „доволен“ от решението.

 

Според Стефано Чеканти, депутат от лявоцентристката Демократическа партия, изборът на Матарела поддържа Драги в относително силна позиция.

 

Забележително е също така, че три от партиите в собственото правителство на Драги провалиха шанса му да стане президент, допълва Орсина, професор по политическа история. „Технически той е в по-слаба позиция, защото изборите не минаха така, както той искаше“, казва той.

 

Положителната страна, добавя Орсина, е, че Драги вече може да има повече власт над непокорната си коалиция. „Те на практика умоляваха Драги и Матарела да останат, така че сега, ако той им каже да направят нещо, те трябва да го направят“, пояснява той.

 

Напрежението обаче остава. Предстоящата програма за реформи – особено по въпроса с пенсиите и данъците, неизбежно ще подчертае идеологическите различия в голямата коалиция. Салвини вече агитира срещу следващата противоречива реформа в Италия, промяна в базата данни за картографиране на имоти в страната, която той вижда като предшественик на увеличаването на данъците.

 

В сряда например министрите на Лига отказаха да гласуват за нови противоепидемични мерки в училищата с мотива, че правилата дискриминират ваксинирани и неваксинирани. Партиите също вече спорят относно предложените промени в избирателната система, които биха могли да променят разпределението на местата в парламента.

 

Ако „Лига“, под натиска на съперника си „Братя на Италия“, се оттегли от правителството на Драги, това би било дестабилизиращо за коалицията. Чеканти твърди, че подобен ход е малко вероятен за момента. „Ще има турбуленция, но който и да заложи на това правителство, няма да напусне сега, защото ще се придържа към залога си“, допълва той.

 

Наблюдатели коментират, че Драги вероятно може да продължи реформите си в следващите няколко месеца, след което партиите ще преминат в режим на кампания и ще засилят идеологическите си различия преди очакваните редовни избори през 2023 г.

 

„Братя на Италия“ се очертава като победител в ситуацията, защото след като партийците гласуваха за Матарела, спечелиха още два пункта и събират около 21% от гласовете. Така партията е вече на пет пункта пред „Лига“.

 

Някои партийни лидери помолиха Драги да изясни приоритетите си и дори повдигнаха перспективата за промяна в кабинета. Той обаче изглежда желае да продължи с работата, както досега. В понеделник Драги нареди на министрите си да предоставят доклад за напредъка в рамките на 48 часа по своите различни проекти за възстановяване от пандемията. Покрай публикациите около разговора с президента на Русия Владимир Путин се потвърди, че Драги се е върнал на работа. Лоренцо Преляско, социолог в YouTrend, казва, че очаква „Братя на Италия“ да продължат да увеличават преднината си пред „Лига“, отчасти защото партията има полза от това, че е единствената в опозиция. „Резултатът не беше страхотен за тях, но Салвини беше неефективен, слаб и ненадежден – всичко това в крайна сметка ще подсили „Братя на Италия“, според Преляско.

 

 

Миглена Иванова

Станете почитател на Класа