Ядрената петорка: Ядрена война никога не трябва да бъде започвана

Ядрената петорка: Ядрена война никога не трябва да бъде започвана
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.01.2022
  • Share:

 

Десетата конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрени оръжия ще се проведе от 4 до 28 януари 2022 г. в Ню Йорк

 

 

Лидерите на петте ядрени сили в света - Русия, Китай, Великобритания, САЩ и Франция, разпространиха съвместно изявление, отбелязва вестник „Известия“, като допълва, че текстът му е публикуван на официалната интернет страница на Кремъл.

„Тъй като използването на ядрени оръжия би имало дългосрочни последици, ние също така потвърждаваме, че ядрените оръжия – докато продължават да съществуват – трябва да служат на отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват войната. Ние вярваме, че следва да се предотврати по-нататъшното разпространение на такива оръжия... Не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започвана“, се казва в изявлението.

 

http://epicenter.bg/images/news/12022/pics/1641223187.jpg


В изявлението страните потвърдиха, че ядрените оръжия не са насочени към една или друга държава. Освен това страните от „ядрения клуб“ поеха ангажимент, наред с други неща, да предотвратят неволното или неразрешено използване на ядрени арсенали. Петте държави декларират и ангажимента си към задълженията по Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО).

 

http://epicenter.bg/images/news/82017/pics/1503992848.jpg

По-специално, значението на член VI от ДНЯО беше подчертано „в духа на добра воля за договаряне на ефективни мерки за прекратяване на надпреварата в ядреното въоръжение в близко бъдеще и в подкрепа на ядреното разоръжаване, както и на Договора за общо и пълно разоръжаване при стриктни и ефективен международен контрол“.

По-рано, на 17 декември, Томас Кънтриман, старши съветник в Бюрото за международна сигурност към Държавния департамент на САЩ, заяви, че според позицията на Вашингтон успешна конференция на страните по ДНЯО може да даде тласък на САЩ и Русия за преговори за контрол на въоръженията.

В същото време пресслужбата на Кремъл съобщи на 31 декември, че по време на разговорите на 30 декември президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън са изразили взаимната си готовност за диалог по въпросите на сигурността. Беше отбелязано, че лидерите на двете страни са се договорили да държат под личен контрол хода на дискусиите по посочените преговорни линии, особено в двустранен формат.

Телефонните разговори между президентите на Русия и САЩ предхождат среща между двамата лидери, каза прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

В същото време руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков призова САЩ да не поставят условия за преговори за гаранции за сигурност. Той добави, че Русия се стреми да постигне бързо формализиране на споразуменията по проекти на договори с НАТО и САЩ.

Десетата конференция за преглед на ДНЯО ще се проведе от 4 до 28 януари 2022 г. в Ню Йорк. Такава се свиква веднъж на всеки пет години. През май 2020 г. десетата среща беше отложена заради пандемията от коронавирус. Към момента 191 държави са подписали ДНЯО.

 

Договорът за неразпространение на ядрено оръжие е подписан през 1968 г. от Комитета на ООН по разоръжаването с цел ограничаване на броя на страните с ядрени оръжия. Страни по договора са почти всички държави по света, с изключение на Израел, Индия, Пакистан, Северна Корея и Южен Судан.

 

 

Станете почитател на Класа