Нови симптоми на Omicron

Нови симптоми на Omicron
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.12.2021
  • Share:

Тъй като вариантът Omicron на Covid-19 става доминиращ в световен мащаб, симптомите му за щастие варират от леки до умерени. Въпреки това, новият щам е причинил някои недекларирани досега симптоми.


Omicron може да причини класическите симптоми на Covid-19 - треска, продължително главоболие и загуба на мирис или вкус, но той може да причини и симптомите на традиционна настинка. Петте най-често срещани симптома, регистрирани в британското приложение за проследяване ZOE Covid, са неразличими от тези на обикновената настинка: хрема, главоболие, умора, кихане и възпалено гърло.
Някои хора, заразени с Omicron, обаче са получили гадене, повр

ъщане и загуба на апетит, каза пред Daily Express Тим Спектор, професор по генетична епидемиология в King's College Лондон. Спектор добави, че тези симптоми са докладвани от напълно ваксинирани хора, както и от някои, които са получили и бустерни ваксини.


Приликите между Omicron и симптомите на настинка идват на фона на съобщенията, че новият щам на вируса е по-преносим, но значително по-малко вирулентен от своите предшественици. Въпреки това разпространението на Omicron предизвика затягане на ограниченията в Обединеното кралство и обявяването на „голям инцидент" от кмета на Лондон Садик Хан. Макар, че ваксините изглеждат неефективни срещу Omicron, британското правителство засили кампанията си за бустерни ваксини, като служителите на NHS прилагат инжекции на Коледа, а правителството се стреми да предложи на всички във Великобритания бустерни ваксини до края на годината.Освен случаите на гадене и повръщане, Спектор каза, че настинките на Omicron не трябва да карат никого да се чувства самодоволен. „Хората трябва да променят поведението си и да започнат отново да носят маски за лице, да отменят партита и повече да работят от вкъщи, за да се забави разпространението."

Станете почитател на Класа