Германия разкрива голямо забавяне на сертифицирането на руския газопровод

Германия разкрива голямо забавяне на сертифицирането на руския газопровод
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.12.2021
  • Share:


Германската федерална мрежова агенция Bundesnetzagentur няма да вземе решение за спорния газопровод Северен поток 2 поне още шест месеца, разкри ръководителят на правителствения орган в четвъртък.


Сертифицирането на газопровода, което трябваше да приключи през януари 2022 г., беше спряно в средата на ноември, след като базираният в Бон регулатор настоя Nord Stream 2 AG да създаде немско дъщерно дружество. Германското енергийно министерство определи спирането като регулаторен проблем и временна стъпка.


След сертифициране документите трябва да отидат в Европейската комисия, която ще има два месеца, за да одобри газопровода за започване на експлоатация.


„Решенията няма да се вземат през първата половина на годината", каза Йохен Хоман, президент на Федералната мрежова агенция. Хоман каза, че процесът на сертифициране ще продължи, когато съответните документи бъдат представени на органа по такъв начин, че да могат да бъдат одитирани.


„Северен поток 2" беше завършен през септември и сега свързва Русия с Германия, без да минава през трета страна. Това означава, че след като започне работа, транзитът на газ ще стане по-малко зависим от трети страни, като по този начин ще понижи цената на стоката.


Газопроводът обаче беше яростно противопоставян от политици във Вашингтон и Киев, които твърдят, че ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ и ще намали енергийната сигурност на континента. Правителствата в Литва и Латвия също подкрепиха призивите новото германско правителство да използва газопровода за Балтийско море като лост срещу Русия, като латвийският премиер Кришянис Кариньш го нарече един вид „шантаж срещу ЕС".


По-рано този месец новият външен министър на Германия Аналена Бербок каза, че системата все още не може да бъде пусната, защото не отговаря на енергийните изисквания на ЕС.


„Ние също обсъдихме това по време на коалиционните преговори и затова в коалиционното споразумение сме записали, че европейското енергийно законодателство ще се прилага към енергийните проекти. И това означава, че както стоят нещата, този тръбопровод не може да бъде одобрен" каза тя.

Станете почитател на Класа