САЩ получават нова ядрена бомба, която ще носят почти всички техни самолети

САЩ получават нова ядрена бомба, която ще носят почти всички техни самолети
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.12.2021
  • Share:

Националната администрация за ядрена безопасност на САЩ (NNSA) обяви на 2 декември края на сглобяването на първата масово произведена ядрена бомба B61-12.


Проектът, в който са инвестирани девет години работа, навлезе във финалния етап: планира се изграждането и доставката на ВВС на страната на всички предвидени в бюджета боеприпаси между 2022 и 2026 г.


B61-12 ще замени всички бомби тип B61 и B83 в експлоатация от ерата на Студената война. Очаква се тези управлявани бомби със свободно падане да бъдат носени както от стратегическите бомбардировачи, така и от тактическите самолети.


Особеността на новата версия на B61 е, че тя не използва парашут, а има собствени вградени двигатели и монтирана на опашката система за насочване, която съдържа GPS-асистирана инерционна навигационна подсистема. Тази способност улеснява изпълнението на мисиите на пилотите, тъй като няма да е необходимо самолетът да лети точно над целта.
В допълнение към стелт изтребителите F-35A се очаква в бъдеще бомбата B61-12 да бъде сертифицирана за използване от F-15E, F-16C / D и F-16 MLU изтребители-бомбардировачи, европейските изтребители Panavia Tornado PA 200 (разработени по време на Студената война), както и стелт бомбардировачите B-2 Spirit и футуристичните бомбардировачи B-21 Raider, все още в процес на разработка.

Станете почитател на Класа