След военните преговори Китай, призова САЩ да намерят смелост да се справят със собствените си грешки

След военните преговори Китай, призова САЩ да намерят смелост да се справят със собствените си грешки
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.10.2021
  • Share:

Пекин призова своите колеги във Вашингтон да намерят „смелост" и „самосъзнание" да променят поредицата от агресивни и провокативни политики спрямо Китай, след втория кръг от съвместни военни преговори на високо равнище.


Пекин приветства диалога със Съединените щати, но настоява Вашингтон да предприеме стъпки за прекратяване на „непрекъснатите провокации и потискане на Китай", заяви говорителят на министерството на отбраната У Цян пред репортери в четвъртък, след като военни представители от двете страни проведоха две виртуални срещи .


"Военните отношения са изправени пред много трудности и предизвикателства", каза Ву. "Но САЩ имат сериозни проблеми със самооценката си, възприятието си за Китай и с разбирането си за света днес, което е основната причина за трудностите в отношенията между нашите военни."


„Надяваме се, че САЩ могат да намерят смелост да поправят грешките си и да работят с Китай, за да отговорят на критичния въпрос как правилно да се управляват отношенията между Китай и САЩ".


Коментарите на говорителя дойдоха след двудневните виртуални преговори, проведени във вторник и сряда, водени от Хуан Сюпин, заместник-директор на офиса на китайската армия за международно военно сътрудничество.


Въпреки че Пентагонът обяви преговорите в сряда, той предложи малко подробности, като каза само, че „двете страни проведоха откровена, задълбочена и открита дискусия по редица въпроси". По време на пресконференция в четвъртък говорителят на Пентагона Джон Кирби също отказа да уточни подробностите, въпреки че каза, че заседанието е „професионално и продуктивно", отбелязвайки, че „министърът на отбраната Лойд Остин смята, че отвореният канал за комуникация е важен".


Напрежението между САЩ и Китай нарасна до нови висоти през последните години, като Вашингтон многократно осъждаше Пекин заради предполагаеми нарушения на правата на човека срещу мюсюлманското уйгурско население, както и неправилни международни търговски практики и други обвинения. Междувременно Китай изтъкна продължаващото военно присъствие на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион като провокативно и по своята същност заплашително, тъй като Пентагонът редовно пуска военни кораби през Южнокитайско море и Тайванския проток, в мисии за така наречената „свобода на плаване".


Подчертавайки настоящата вражда, срещата на високо равнище в Аляска миналия март започна драматично, като служители от двете страни веднага започнаха да се обвиняват един друг. Изглежда малко е постигнато по време на срещата на върха - първата среща на високо равнище между двете сили при администрацията на Джо Байдън - тъй като враждебността ескалира само през месеците оттогава.


Отношенията се влошиха още повече през последните седмици, тъй като Пекин гласно критикува AUKUS, новия тристранен пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, който предвижда САЩ да доставят на Австралия подводници с ядрена енергия.


„Сътрудничеството между САЩ, Великобритания и Австралия представлява сериозен риск от разпространение на ядрени оръжия и нарушава духа на Договора за неразпространение на ядрени оръжия, подписан от около 191 нации", каза Ву на пресконференцията.

Станете почитател на Класа