„Зелените“ автомобили Tesla и Apple iPhone не могат да работят без „мръсни“ въглища

„Зелените“ автомобили Tesla и Apple iPhone не могат да работят без „мръсни“ въглища
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.10.2021
  • Share:

Свитото предлагане на най-мръсната стока в света в Китай предизвика спад в производството на китайски стоки. Ситуацията доведе до недостиг в глобалната верига на доставки от високи технологии и електроника до играчки и дрехи.


Редица доставчици на Apple и Tesla преустановиха производството в някои китайски фабрики тази седмица, за да „спазват политиката на местните власти за ограничаване на електроенергията". Според South China Morning Post поне 20 от 31 провинциални юрисдикции са били принудени да приемат мерки за нормиране на електроенергията миналата седмица, което вече е довело до оперативни ограничения в индустриалния и производствения сектор.


Китай е най-големият потребител на въглища в света, използвайки ги за производство на електроенергия. Това прави промишлеността на страната силно зависима от въглищата.


От януари цената на топлинните въглища в страната скочи поради нарастващото търсене и ограниченото предлагане с близо две трети, от около 670 юана (104 долара) за тон до около 1100 юана (170 долара) през септември. Фючърсите на топлинни въглища в Китай достигнаха исторически максимум от 1376,8 юана (212,92 долара) на тон в сряда. Тъй като китайските компании за производство на електроенергия не могат да си позволят въглища на тази цена, те намалиха производството на електроенергия.


В отговор на енергийната криза Китайската национална комисия за развитие и реформи (NDRC) заяви „Цената на електроенергията и газа за поминъка на хората ще остане основно стабилна, в строго съответствие с ценовата политика", но добави, че „ще освободи усъвършенстван капацитет за производство на въглища, като гарантира, че въглищните електрически блокове са напълно разпределени плюс увеличаване на вноса на въглища". Според някои експерти обаче, Пекин може да премине към удвояване на цените на електроенергията, за да се справи с влошаващата се криза.


Китай добива над 90% от въглищата, които използва (и приблизително половината от въглищата в света), но е внесъл 197,69 милиона тона от тях през първите осем месеца на 2021 г. Вносът на въглища се е увеличил с повече от 20% от началото на юни, но страната се нуждае от много повече, като запасите в шестте най-големи електро-групи в Китай са на най-ниското сезонно ниво от 2017 г. насам.


Китай използваше почти всички доставки на въглища от производители в Азия, но ситуацията се промени миналата година, след като спря да купува от Австралия на фона на политически спор. Търсейки други източници, Китай започна да увеличава вноса на въглища от Южна Азия и европейските доставчици, като вносът от Русия се удвои досега тази година, докато доставките от САЩ се увеличиха седем пъти.


Междувременно анализаторите казват, че единственото решение за Китай да се справи с енергийната криза е да вдигне тавана на цените на електроенергията, които са определени от правителството като част от плановата икономика на Китай.

Станете почитател на Класа