Ла Палма - катастрофа с космически размери

Ла Палма - катастрофа с космически размери
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.10.2021
  • Share:

Руските космонавти на борда на Международната космическа станция направиха нощна снимка на реката от лава, изтичаща от вулкана Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма, разкривайки огромните мащаби на катаклизма.


Изображението, публикувано от космонавта Олег Новицки в Twitter, засне вулканичното изхвърляне, прерязващо наполовина най-северозападния остров на Канарските острови, блестящо по-ярко от осветлението на близкото селище.


Изригването на Кумбре Виеха започна на 19 септември, което предизвика масирана евакуация на острова, населен с над 85 000 души.


Повече от 800 сгради, бананови насаждения и друга инфраструктура са унищожени, като лавата продължава да тече надолу към Атлантическия океан.


Тя достигна бреговата линия във вторник, близо до град Тазакорте, и се излива във водата от три дни. Охлаждащата се лава вече е създала 500-метрова скална издатина в океана, разширявайки още територията на острова на запад.


Експертите по-рано сигнализираха, че контактът налавата със солена вода може да доведе до отделяне на токсични газове в атмосферата. Но местните власти заявиха, че качеството на въздуха на острова остава добро.

Станете почитател на Класа