Китай: Създаването на съюза AUKUS може да предизвика надпревара в ядрените оръжия

Китай: Създаването на съюза AUKUS може да предизвика надпревара в ядрените оръжия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2021
  • Share:

Създаването на тристранния съюз между САЩ, Великобритания и Австралия може да предизвика нова надпревара във въоръжаването в региона, включително в областта на ядрените оръжия, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг в сряда.


Той информира, че китайският външен министър Уанг Йи смята, че „алиансът АУКУС може да представлява потенциални заплахи за регионалния мир и стабилност и международния ред".


Първата опасност е възможността за възраждане на Студената война. „САЩ се обединяват с други държави, за да създадат малка англосаксонска клика, поставяйки геополитическите интереси пред международната солидарност", каза той.


Второ, съществува опасност от разгръщане на надпреварата във въоръжаването и разпространението на ядрени оръжия, тъй като, „Вашингтон от една страна, налага санкции и репресира определени държави с оправданието, че те разработват ядрени технологии, но от друга страна, безсрамно предава ядрените технологии на държави, които не притежават такива оръжия. Доставките на ядрени подводници за Австралия представляват огромен риск от разпространение на ядрени оръжия".


Американският президент Джо Байдън; британският премиер Борис Джонсън; и австралийският премиер Скот Морисън обявиха на 16 септември създаването на нов съюз за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната за Индо-Тихоокеанския регион.


Тристранното сътрудничество AUKUS, предвижда САЩ да помогнат на Австралия с технологиите, необходими за оборудването им с подводници с ядрен двигател.


Австралия реши да прекрати френската програма за снабдяване с подводници, която включваше изграждането на флот от 12 конвенционални подводници по договор за около 66 милиарда долара.

Станете почитател на Класа