Аюсо: „Испания донесе цивилизация и свобода в Америка“

Аюсо: „Испания донесе цивилизация и свобода в Америка“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.10.2021
  • Share:

Някои изявления на кметицата на Мадрид, Изабел Диас Аюсо отново породиха порой от критики. Причината този път са нейните коментари на думите на папа Франциск към Мексико, когато по случай Двестагодишнината от независимостта на тази страна, той призна грешките, направени от Католическата църква в миналото.


Аюсо, която е на институционално пътуване до САЩ, каза, че е „изненадана, че испаноезичен католик говори така за наследството на Испания, което бе да донесе испанския, а чрез мисиите - католицизма и следователно цивилизацията и свободата в американския континент."


В меса от понеделник, понтификът подчерта, че по различни поводи, както той, така и неговите предшественици, „са искали прошка за личните и социални грехове и за всички действия или пропуски, които не са допринесли за евангелизацията в Америка". Той също така призна, че „тези грешки, направени в миналото са много болезнени" и се помоли „да се излекува раните".


Това съобщение дойде след години на противоречия, след като през 2019 г. мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор помоли испанската монархия и Ватикана да се извинят за злините, извършени по време на колониалната ера, което изостри дипломатическите отношения между Мексико и Испания.


Аюсо е предложила да защити в своето турне „наследството на Испания в Америка срещу черната легенда и манихейската ревизия на историята, придружена от тревожен растеж на индигенството и популизма".


В понеделник от Ню Йорк политичката, която е част от редиците на консервативната Народна партия (ПП), увери, че „признанието, което страните от региона правят към наследството на своите култури от предците, е манихейска ревизия, която цели да отмени историята на Испания".


„За нас това е много сериозно, защото единственото нещо, което се прави в края на краищата, е, че освен да се създава фалшива история за случилото се в миналото, се прави опит да се взриви испанското наследство в Америка и, най-вече, най-важното - смесването и сливането на култури, което ни е довело до тези връзки", твърди тя.


От своя страна журналистът Иняки Лопес написа в Twitter: "Трябва да се разкаже всичко. В допълнение към католицизма имаме грип, едра шарка, дифтерит, чума, тиф, морбили, нови форми на робство и Светата инквизиция. Папа Франциск трябва да има причина за да се извинява".

Станете почитател на Класа