Байдън каза на премиера Моди да не отговаря на американската преса

Байдън каза на премиера Моди да не отговаря на американската преса
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2021
  • Share:

Джо Байдън изрази разочарованието си от американските медии по време на разговори с Нарендра Моди в Белия дом, като се оплака на премиера на Индия, че никога не задават въпроси по темата и не се държат толкова добре, колкото техните индийски колеги.


„Мисля, че това, което ще направим, е да поканим пресата", каза президентът на САЩ, докато седеше с Моди преди официалните разговори в Овалния кабинет в петък. „Индийската преса се държи много по-добре от американската", предупреди той госта си, преди журналистите да влязат в стаята, според видео от срещата.


"Мисля, че с ваше разрешение", каза Байдън на индийския премиер, "не ще можете да отговорите на въпроси, защото те няма да задават въпроси по темата." Съобщава се, че индийският премиер се е съгласил с домакина си.


Въпреки отсъствието им от официалния препис на разговорите, тези забележки бяха широко споделени от потребителите на социалните медии, включително самите кореспонденти на Белия дом.


„Мислех, че Моди го е казал, когато чух това, но не, това бе американският президент", написа Кейти Роджърс, репортер на Белия дом за New York Times. Нейният колега, Кристиан Даток от DC Examiner, посочи, че коментарите на Байдън звучат „доста Тръмпски".


Байдън е възхвалявал стойността на журналистиката много пъти по време на кампанията си за Белия дом, докато медиите продължаваха да разбиват съперника му Доналд Тръмп. Но нещата се промениха, след като той стана президент и сам беше изправен пред неудобни въпроси и критика.


По-рано тази седмица американският лидер отказа да разговаря с американските медии след срещата с британския премиер Борис Джонсън. Репортерите извикаха въпроси за кризата на южната граница и американските граничари, използващи камшици срещу мигранти от Хаити, но очевидно те не бяха на място.


Той каза на Кайтлан Колинс от Си Ен Ен, че тя е „в грешен бизнес", докато тя продължаваше да го критикува на срещата му на върха с руския президент Владимир Путин, но по-късно се извини.


Байдън също на шега заплаши, че ще прегази репортер, след като беше помолен да отговори на въпрос за Израел по време на тест-драйв на електрически автомобил Ford.

Станете почитател на Класа