Нов хит - „Тела с вагини“?!

Нов хит - „Тела с вагини“?!
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2021
  • Share:

Престижното медицинско списание The Lancet падна във вряща вода заради последния си брой. Цитат на корицата от главния редактор предизвика масово възмущение в социалните медии за „дехуманизиране и изтриване на жените".


„Исторически анатомията и физиологията на телата с вагини са били пренебрегвани", се казва в цитата на корицата на последния му брой с дата на публикуване 25 септември.


До петък вечерта той натрупа по-малко от общо 300 харесвания и ретуити, срещу над 4600 отрицателни отговора и туитове като цяло, в доста впечатляващо съотношение, което също беше коментирано.


„Тела с вагини? Имате предвид жени? Къде ще спре това?!? " беше реакцията на великата тенисистка Мартина Навратилова.


„Дехуманизиращият език сега е заразил Lancet", написа в Туитър Денис Кавана от Lesbian & Gay News.


„Колко ужасно. Току-що писах на Lancet, да ме извадят от списъка на статистическите рецензенти, да отменят абонамента ми и никога повече да не се свързват с мен за нищо. Абсолютно непростим език за жени и момичета", туитира Дейв Къртис, психиатър, който прави генетични изследвания.


Други коментираха „Редакторите на The Lancet изглежда са загубили ума си. Тялото с вагина е стъпка надолу дори от „раждащия човек" - най-новата политически коректна фраза, идваща от САЩ".


Спорната фраза се появява в статията на две страници от главния редактор на The Lancet София Дейвис, която разглежда изложба, наречена „Периоди на показ" във музея „Вагина" на лондонския пазар „Камдън".


Флорънс Шехтер, която се появява в статията на Дейвис, основава Музея на вагината през 2017 г., след като открива, че в Исландия има музей на пениса. След като направи няколко изложби, музеят се премести в сегашното си пространство през 2019 г., но е изправен пред закриване в края на септември, когато наемът му изтича. Дейвис твърди, че му осигурява финансиране, защото „има силно чувство за социална цел и е смел и буен в целта и съобщенията си".


Lancet е сред най-старите и престижни медицински списания в света, създадено през 1823 г.

Станете почитател на Класа