Канада освободи финансовият директор на Huawei, задържана през 2018 г.

Канада освободи финансовият директор на Huawei, задържана през 2018 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.09.2021
  • Share:

Канада освободи Менг Ванчжоу, главен финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията, арестувана през 2018 г. по искане на Вашингтон, след като САЩ оттеглиха искането за екстрадиция, съобщава Франс прес.


Решението на Хедър Холмс, съдия от Върховния съд на провинция Британска Колумбия, дойде след като Мън постигна споразумение за „отложено преследване" със САЩ няколко часа по-рано, за да избегне обвиненията в измами.


Канадското министерство на правосъдието потвърди, че тя е свободна да напусне страната.


„През последните 3 години животът ми се обърна с главата надолу", каза финансовият директор след изслушването, като отбеляза, че за нея „това бе време на сътресения като майка, съпруга и изпълнителен директор на компания. Но, мисля, че всички облаци имат сребърна подплата. Това наистина беше безценно преживяване в живота ми. Както се казва, колкото по-голяма е трудността, толкова по-голям е растежът", добави тя.


Няколко часа след като Канада освободи Менг, премиерът на Джъстин Трюдо обяви, че се прибират вкъщи канадските граждани Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, които бяха арестувани през 2018 г. в Китай и обвинени в престъпления срещу националната сигурност, след ареста на финансовия директор на Huawei.


Мън беше задържана на международното летище Ванкувър през декември 2018 г. по американска заповед за арест и бе обвинена в банкови измами за предполагаемо заблуждаване на HSBC относно бизнеса на банковия гигант за телекомуникационно оборудване в Иран, съобщено за първи път в 2012 г.


Както беше съобщено от Ройтерс през 2012 и 2013 г., регистрираната в Хонконг Skycom е предложила да продаде компютърно оборудване Hewlett-Packard под ембарго на стойност най-малко 1,3 милиона евро на най-големия ирански мобилен оператор през 2010 г. Най-малко 13 страници от предложението бяха означени като „поверително на Huawei" и носеха логото на китайският технологичен гигант. Мън е била член на борда на директорите на Skycom между февруари 2008 г. и април 2009 г.


През 2019 г. САЩ включиха Huawei в търговски черен списък, който ограничава продажбите на компанията за дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност и външната политика на северноамериканската страна.. От своя страна Huawei не се призна за виновен.

Станете почитател на Класа