„Tiktokers“ проучват отчетите за доходи на американските законодатели и копират техните инвестиции

„Tiktokers“ проучват отчетите за доходи на американските законодатели и копират техните инвестиции
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2021
  • Share:

В TikTok бяха популяризирани видеоклипове на млади инвеститори, които следят изявленията на американските конгресмени и сенатори и след това копират техните действия на фондовите борси. Председателят на Конгреса Нанси Пелоси е сред политиците, които предизвикват най-голям интерес у интернет потребителите.


Така потребителят irisapp от описва във видео как съпругът на Пелоси е купил акции на NVidia само ден преди обявяването на придобиването от САЩ на суперкомпютър, произведен от компанията. "Тя знаеше. И вие щяхте да знаете, ако бяхте последвали портфолиото й", казва той.


В друга публикация, потребител на бързата търговия с акции нарича Пелоси „инвестиционната кралица" и обещава да купи няколко акции на International Media Acquisition Corp., следвайки предишно решение на политичката.


Говорейки за същото придобиване, ceowatchlist подчертава сумата на покупката - около 300 000 долара - като заявява, че компанията има много малка ликвидност. „Едно нещо, което трябва да знаете, е, че тази компания е SPAC ( компания за придобиване със специално предназначение), която има за цел да придобие друга компания", казва той.


Интересът на потребителите на интернет до голяма степен се основава на предположението, че политиците инвестират въз основа на вътрешна информация за бъдещите държавни мерки. Икономистът Динеш Хасия каза пред NPR „различни академични проучвания са установили, че в действителност обемът, направен от сенатори на борсата, е по-нисък от средния". В същото време той посочва, че според неговия анализ пазарът реагира на придобиванията от законодатели, което води до увеличаване на цената на ценните книжа, след като действието стане известно.


Самото явление на масовата вяра в търговията с вътрешна информация от страна на политиците е тревожно, казва Кедрик Пейн, старши директор по етика в неправителствената организация Campaign Legal Center.


„Ако обществеността е загубила толкова много доверие в правителството, че смята, че сделките с акции на членовете на Конгреса се основават на корупция и че корупцията би била от полза за тях, имаме значим проблем", подчерта той.

Станете почитател на Класа