Огромни разрушения причинява изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма

Огромни разрушения причинява изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2021
  • Share:

Вулканът Cumbre Vieja, разположен на испанския остров Ла Палма, в Канарския архипелаг, продължава да изригва за четвърти пореден ден, причинявайки евакуация на жителите и унищожение на повече от сто жилища и друга инфраструктура.


На изображенията, заснети от дронове и споделени тази седмица от Геологическия и минен институт на Испания, може да се види как кратерът на вулкана, разположен на юг в острова, не спира да изхвърля лава, която тече към брега, унищожавайки всичко по пътя си.


Властите съобщиха тази сряда, че вулканът е навлязъл във фаза на мини стабилност, отбелязвайки, че мантията от лава продължава да тече, но с по-бавни темпове и е малко вероятно да достигне морето. Освен това те изчисляват, че изхвърлените от вулкана газове ще достигнат голяма част от Иберийския полуостров, Мароко и Тунис в петък.


От своя страна Вулканологичният институт на Канарските острови е изчислил продължителността на изригването на остров Ла Палма между 24 и 84 дни, според публикация на страницата си във Facebook.


Междувременно президентът на правителството на Канарските острови Анхел Виктор Торес заяви, че щетите, причинени от изригването, ще надхвърлят 460 милиона долара. Властите съобщиха, че повече от 180 сгради са били разрушени от потока лава. Местната инфраструктура, включително пътищата, също е повредена. Изправен пред този мащаб на унищожение, Брюксел предложи своята помощ, за да смекчи последиците от природния феномен.

Станете почитател на Класа