Брекзит, Ковид и енергийна криза засегнаха британската верига за доставки на храни

Брекзит, Ковид и енергийна криза засегнаха британската верига за доставки на храни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2021
  • Share:

Британските месопреработватели се превърнаха в последната жертва на нарастващата енергийна криза, която заплашва да доведе до ужасен недостиг на въглероден диоксид, който се използва широко в хранително-вкусовата промишленост.


Въглеродният диоксид е страничен продукт от производството на торове, който се използва за зашеметяване на животните преди клането, както и за процеса на опаковане, което удължава срока на годност на цялото месо, използва се също и в газираните напитки и бирата.


Повишаването на цените на газа доведе до забавяне в някои химически фабрики в Европа, които произвеждат торове, като голям производител от САЩ бе принуден да прекрати дейността си в два производствени комплекса във Великобритания за неопределен период от време.


„Тази криза подчертава факта, че британската верига за доставки на храни е в ръцете на малък брой големи производители на торове - четири или пет компании - разпространени в Северна Европа. Ние разчитаме на страничен продукт от техния производствен процес, за да поддържаме хранителната верига във Великобритания в движение", каза Ник Алън, изпълнителен директор на Британската асоциация на преработвателите на месо (BMPA) пред BBC, след спешни разговори с Министерството на околната среда, храните и селските райони. Дела (Дефра).


Според главния изпълнителен директор на Британския съвет по птици, Ричард Грифитс, се колят около 20 милиона птици седмично, но кланиците изчерпват въглеродния диоксид.


„Ако доставките на CO2 станат по-малки и по-непредсказуеми, тогава веригите за доставки ще трябва да се забавят. В крайна сметка липсата на CO2 означава липса на производителност", каза Грифитс, подчертавайки, че секторът вече е изправен пред нарастващ недостиг на работна ръка.


Освен това Асоциацията на производителите на краставици изрази дълбока загриженост относно ефекта, който високите цени на природния газ оказват върху културите. Газът обикновено се използва за отопление на оранжерии и, „заедно с въглеродния диоксид, едновременно са критични фактори за отглеждането и постигането на добивите, необходими за оцеляване в съвременната индустрия", каза асоциацията.


Британската хранителна индустрия се бори да пълни рафтовете и складовете през последните месеци на фона на липсата на работници, което отчасти се дължи на Brexit и на пандемията Covid-19. По-специално, преработвателите на месо се сблъскват с недостиг на шофьори на камиони, както и с проблеми с набирането на персонал в кланиците.


Някои хранителни магазини в цялата страна са с ниско предлагане на такива продукти като бекон, мляко и хляб. Междувременно McDonalds заяви, че миналия месец са му свършили млечните шейкове, а други фермери предупреждават за изоставане при прасетата поради недостиг на работна ръка.

Станете почитател на Класа