Първата мисия на SpaceX с напълно цивилен екипаж успешно се завърна на Земята

Първата мисия на SpaceX с напълно цивилен екипаж успешно се завърна на Земята
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2021
  • Share:

След три дни в космоса членовете на Inspiration4 успешно се завърнаха на Земята, приключвайки историческа мисия на SpaceX - първата, изпълнена с изцяло цивилен екипаж.


Космическият кораб Crew Dragon се приводни в Атлантическия океан край бреговете на Флорида (САЩ) малко след 19:00 ч. (местно време) на 18 септември.


Екип на SpaceX стигна до точката, където се намираше космическият кораб, прехвърли го в хангар и отвори люковете, за да помогне на екипажа да се спусне един по един, който развълнувано поздрави посрещачите.


Мисията Inspiration4, състояща се от двама мъже и две жени, стартира успешно в сряда с изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 от космическия център „Джон Ф. Кенеди" в Кейп Канаверал.


Оттогава екипажът на кораба, Джаред Айзъкман, Хейли Арсено, Сиан Проктор и Крис Семброски, обикаляха Земята в пълна безтегловност на височина 585 километра, по-високо от МКС.


В последните си часове в космоса членовете на екипажа разговаряха с филмовия актьор Том Круз и споделиха няколко очарователни гледки на нашата планета, видени от вградения купол за наблюдение на кораба. Пътуващите също проведоха експерименти, свързани с човешкото здраве и работоспособност по време на пътуването си.


Това пътуване беше различно в много отношения от последните подвизи на други частни компании като Virgin Galactic и Blue Origin, които продължиха само по няколко минути и не надвишаваха 100 километра височина.


Друга особеност на мисията е, че тъй като тя нямаше професионални астронавти, всички процеси бяха автоматизирани и контролирани от техници от SpaceX от команден център на Земята. По този начин компанията на Илон Мъск изпълни нов етап в зараждащата се индустрия на космическия туризъм.

Станете почитател на Класа